Voor de regering van Singapore volstaat het niet dat burgers een tracing app op hun smartphone downloaden. Maar gaat het verplichten van een draagbare tracker net iets te ver?

Advertentie

Of er al dan niet een smartphone-app moet komen in de strijd tegen het coronavirus, is in België een zeer moeilijke discussie. In Singapore staat men ondertussen al een heel stuk verder, en wordt een tracing app al een tijdje verplicht vanuit de overheid. Maar dat blijkt voor de Singaporese regering niet voldoende te zijn om het virus te bestrijden.

Vivian Balakrishnan, ‘Smart Nation’-minister in Singapore, onthulde aan Reuters dat het land werkt aan een tracker die burgers op hun kledij kunnen dragen. Die kunnen ze hangen aan een sleutelhanger of -koord, of kunnen ze met hun handtas meedragen. Alle 5,7 miljoen burgers die in het land wonen zullen een tracker krijgen. Het plan werd uitgewerkt nadat de applicatie van de overheid veel problemen kende, vooral op iPhones. Singapore is echter niet van plan om in zee te gaan met Apple voor hun tracingtechnologie.

Privacyproblemen

Volgens een professor aan de universiteit van Londen is het verplichten van een draagbare tracker nog moeilijker omwille van de privacy dan het downloaden van een smartphone-app. Het is onduidelijk wat de trackers juist doen, en welke informatie er precies geregistreerd wordt. Het lijkt dan ook vrij ondenkbaar dat de bevolking happig gaat zijn een tracker te dragen waarmee de overheid elke pas van hen kan volgen.

De minister deed maar weinig uit te doeken over wat de regering juist van plan is met de trackers, noch of burgers ze verplicht zullen moeten dragen. De teller van Singapore staat op net iets minder dan 38.000 besmettingen. Anders dan in veel Aziatische landen is het aantal besmettingen er pas sinds april flink beginnen toenemen, en komen er nu nog bijna 400 per dag bij. Dat is veel meer dan in België. Voorlopig stierven er wel nog maar 25 mensen ten gevolge van het virus.

Zou jij liever een tracker op je kledij dragen in de plaats van een app op je smartphone downloaden, of zou je dit een inbreuk op je privacy vinden? Laat het ons weten in de reacties!

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here