De saga rond de Belgische corona-app gaat verder. Volgens minister Philippe De Backer komt er nu toch een applicatie voor contactonderzoek om het virus in te dijken.

Advertentie

Er komt nu toch een trackingapp voor het coronavirus. Dat meldt de Belgische nieuwssite Business AM. Minister Philippe De Backer (Open Vld) spendeerde ondertussen al 1 miljoen euro aan externe consultants die het kabinet begeleiden bij de ontwikkeling van de technologie. ‘Het wettelijk kader, onder meer over de privacy, zal straks klaar zijn,’ zo licht De Backer toe. ‘Binnen een paar weken zouden we een corona-app moeten hebben.’

De app moet een effectiever alternatief vormen voor manueel contactonderzoek. Vorige week verliep het telefonisch opvolgen van besmette personen immers niet zo vlot. De callcenters die de personen moeten contacteren om vast te stellen met wie ze sinds hun besmetting in contact zijn gekomen, konden maar 60 procent van de doelgroep bereiken. De mensen die wel bereikt konden worden, gaven te weinig informatie door, waardoor de resultaten niet betrouwbaar zijn.

Een app zou een beter alternatief zijn om het virus in te dammen. Ook in Aziatische landen wordt er massaal gebruik gemaakt van trackingtechnologie om besmette personen op te sporen. Toch liep de ontwikkeling van de app in België niet van een leien dakje. De afgelopen twee maanden werd er verschillende bochten in de communicatie genomen, met ondertussen veel tijdverspilling.

Belgische besluitvorming

Op 20 maart kondigden de ministers van Volksgezondheid en van Digitale Agenda, Maggie De Block (Open Vld) en De Backer, al aan dat ze een taskforce hadden opgericht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een app voor contact tracing was daarbij een belangrijk sluitstuk. Maar de samenwerking met de regio’s verloopt moeizaam. ‘De regio’s gingen niet proactief mee, maar hielden wel als een Romeinse keizer de duim omhoog of omlaag bij elke stap. Dat had z’n limieten,’ melden bronnen aan Business AM.

Op 23 april zegt De Backer dan in Villa Politica dat een corona-app niet noodzakelijk is. ‘Voor contactonderzoek is eigenlijk geen app nodig, dat kan handmatig en dat bestaat al jaren,’ laat hij weten. Toch zet de regering de deur voor zo’n app even later weer op een kier. Twee weken geleden keurde de commissie-Economie van de Kamer een ontwerpresolutie goed met regels waaraan een contact tracing-app in België zou moeten voldoen.

Nu staat de corona-app weer helemaal op de agenda. De app komt er naar verluidt ‘binnen enkele weken‘. Dat zal dus een eigen initiatief van De Backer zijn, met Bart Preneel van de KU Leuven. Het kabinet van minister Wouter Beke (CD&V) is echter nog niet zo zeker van die termijn. ‘De deelstaten kunnen beslissen of de ontwikkeling van een app nu effectief wordt opgestart‘, zo klinkt het. Nog even afwachten of de app er effectief zal komen, dus.

Wat denk jij, zal de corona-app er nu uiteindelijk komen, of niet? En zou je hem op je smartphone zetten?


Geen velden gevonden.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here