De Ierse dataregulator legt het platform een boete op van 405 miljoen euro vanwege de manier waarop het omgaat met de gegevens van kinderen.


Slecht omspringen met data van gebruikers ligt al enorm gevoelig, en als het dan nog eens om gegevens van minderjarigen gaat, dan wordt er des te strenger opgetreden. De Ierse Data Protection Commission (DPC) is na zijn onderzoek van mening dat Instagram zich helaas aan dat laatste schuldig heeft gemaakt. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de waakhond sprong het socialmediaplatform zeer onzorgvuldig om met de persoonlijke gegevens van enkele van de jongere gebruikers. Daardoor zouden deze data snel online terug te vinden zijn.

Het onderzoek van de Ierse waakhond ging reeds in 2020 van start. Er werd initieel gekeken naar de werking van de applicatie, en de garanties die het platform kon bieden rond de bescherming van de gebruikers. Om een account op Instagram aan te maken, moet je 13 jaar oud zijn. Er zouden onvoldoende maatregelen zijn om de minderjarige gebruikers te beschermen.

Jonge zakenlui

Een van de grote bezorgdheden lag bij de mogelijkheid voor jongere gebruikers om zonder problemen hun persoonlijke account om te schakelen naar een zakelijk account. Dit zou hen dankzij Instagram ook wel verplichten om hun gegevens publiek te maken, zoals hun e-mailadres en telefoonnummer.


De regulator gaf reeds aan volgende week meer informatie te zullen delen over de gevorderde boete. Instagram meldde aan Reuters al dat het een beroep zou aantekenen tegen de boete. Het platform zou immers al meer dan een jaar geleden zijn instellingen hebben aangepast. Dit zou de jongere gebruikers inmiddels beter beschermen. Daarnaast is het niet akkoord met de wijze waarop de boete werd berekend. Of het erin zal slagen om hiermee succesvol beroep te doen, blijft natuurlijk afwachten.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here