Laval, Сanada - December 10, 2016: iRobot Roomba 980 Cleaning Vacuum on a ceramic floor. iRobot Corp. is a US Company that makes the Roomba and Scooba floor-cleaning machines.

De antitrust-waakhond van de Verenigde Staten start nu met het bekijken van de overname wegens mogelijke mededingingsinbreuken.

Waar er volgens Amazon geen vuiltje aan de lucht was, lijkt de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) die mening toch niet te delen. Zij lanceerden een onderzoek naar de recente overname van iRobot, de producent van de bekende Roomba-stofzuigerrobots. Dat meldt Reuters in een bericht. Dit bedrijf werd vorige maand door techreus Amazon opgekocht. Volgens de FTC zou de overname echter mogelijk een inbreuk vormen op de concurrentiewetgeving, zo stelde Politico.

In augustus kondigde Amazon aan iRobot over te willen kopen. Ze waren bereid daar 61 dollar per aandeel voor neer te leggen. Dit bod werd dan ook door de fabrikant geaccepteerd. Hiermee breidt Amazon zijn bestaande smart home-aanbod van onder meer digitale deurbellen en beveiligingscamera’s uit met de Roomba-stofzuigers.

Breed net

Het onderzoek van de FTC zou naar verluidt zeer breed gevoerd worden. Om te beginnen gaan ze kijken naar de globale markt en de positie van iRobot naast alle mogelijke concurrenten. Daarnaast richten ze zich op de vraag of de overname niet onwettig zorgt voor een te groot marktaandeel binnen deze markt.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Amazon door regulatoren in het vizier wordt genomen. Eind vorig jaar kreeg het bedrijf van de Italiaanse concurrentiewaakhond een boete opgelegd van 1,128 miljard euro. De techreus zou naar verluidt van zijn dominante positie in de markt gebruik hebben gemaakt om andere bedrijven te verplichten met hen te werken.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here