Nieuws

Softbank krijgt in laatste kwartaal harde klappen

Het Japanse Softbank doorstond net het slechtste kwartaal ooit in zijn geschiedenis, met een recordverlies en bijhorende besparingen.

Softbank lijkt niet aan de slechte kwartaalcijfers te kunnen ontkomen. De grote Japanse techinvesteerder, beken van onder andere Uber en Didi, kreeg enkele rake klappen te verduren. In het bijzonder is dat zijn Vision Fund-afdeling die zich richt op het investeren in nieuwe technologieën en bedrijven. Dat zegt Reuters in een bericht. De waarde van het portfolio van de afdeling tekende in dit laatste kwartaal een verlies op van 23,1 miljard dollar.

Volgens Softbank CEO Masayoshi Son is ‘de wereld helemaal in de war’. Hij beloofde dan ook een grote besparingsronde door te voeren waarbij geen enkele sector als ‘heilig huisje’ gezien zal worden. De investeringen van het bedrijf werden alvast stevig teruggeschroefd. Waar er voor de Vision Fund-afdeling vorig jaar in het eerste kwartaal 20,6 miljard dollar opzij was gezet voor investeringen, was dat dit jaar slechts 600 miljoen dollar. Er zou ook nu enkel naar het huidige portfolio aan investeringen worden gekeken. Het aantal werknemers zal naar verluidt ook worden uitgedund, al is er momenteel nog geen inschatting van de schaal.

Volgens het bedrijf ligt de oorzaak bij een wereldwijde daling van de waarde van tech startups en een algemeen scepticisme ten opzichte van de markt. Softbank begon eind vorig jaar al met het terugkopen van aandelen. Na een misgelopen overnamepoging van Intel van ARM, wat onder Softbank valt, hoopt het bedrijf deze laatstgenoemde ook naar de beurs te kunnen brengen voor extra kapitaal.

Geen unicum

Recent kwamen wel meerdere bedrijven met slechtere cijfers naar buiten. Ook Meta gaf aan het voorbije kwartaal geen al te beste beurt te hebben gemaakt. Zij zagen voor het eerst een daling in hun omzet opduiken. Apple scoorde wel goed, maar ook zij merkten een daling op in hun groei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business