elektronisch betalen smartphone
Image: iStock

Vanaf 1 juli zal elke handelszaak in België verplicht minstens één vorm van elektronisch betalen (naar keuze) moeten aanbieden.


De verplichting op elektronisch betalen ligt al enkele jaren op tafel bij de regering en was voor huidig minister van Financiën Vincent Van Peteghem en zijn partij CD&V een belangrijke doelstelling. Vanaf 1 juli lijkt die verplichting er nu ook te zullen komen. Het federale orgaan dat de begroting van ons land mee overziet, heeft gisterenavond zijn goedkeuring gegeven, al zal het parlement ook nog wel zijn zeg krijgen. Elektronisch betalen moet een hulpmiddel zijn in de strijd tegen fraude.

Handelszaken zullen wel zelf mogen kiezen welke vorm van elektronische betalen ze willen gaan aanbieden. Zo worden ze in ieder geval niet verplicht om een betaalterminal aan te schaffen, maar kunnen ze bijvoorbeeld ook met Payconiq op hun eigen smartphone werken. Unizo had zich eerder al wel uitgesproken over de kosten die gepaard gaan met elektronische betalingen voor de handelszaken, omdat zij daar een kleine commissie op moeten afstaan. De verplichting op elektronisch betalen houdt ook niet in dat er niet meer met cash mag worden betaald. Cash mag gewoon niet meer de enige betaaloptie zijn.

Elektronisch betalen zit in de lift

Voor het merendeel van de consumenten zal deze verplichting echter geen groot verschil maken. Het lijdt geen twijfel dat elektronisch betalen ook in België in de lift zit, met name vooral de contactloze vormen ervan. Sinds augustus 2021 betalen we vaker contactloos dan op de traditionele manieren met betaalkaart of cash.


We gingen hierover in november 2021 al eens via onze wekelijkse TechPolls te rade bij onze lezers en ongeveer 47% (op een steekproef van 288 deelnemers) gaf aan het liefst contactloos met de kaart te betalen. 15% betaalt al met een smartphone of wearable, al stegen het aantal mobiele betalingen wel met 62% in 2021. 22% steekt de bankkaart nog liever in de betaalterminal dan er tegen aan te tikken en 15% betaalt nog liever cash.

Wat vind jij van de verplichting op elektronisch betalen in handelszaken? Is het een goede zaak of zouden handelaars dit volledig vrij moeten kunnen bepalen? Laat van je horen in de reacties onderaan dit artikel.


Dit artikel verscheen origineel op 10/02/2022.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

13 REACTIES

 1. Een beetje misleidende titel.
  Er komt helemaal geen verplichting om elektronisch te betalen, de handelaars moeten die optie enkel maar kunnen aanbieden vanaf 1 juli 2022.
  Zo heel veel zal er dus niet direct veranderen.

 2. Sedert stelselmatig sluiten van bankfilialen en automaten zijn wij als senioren overgeschakeld op contactloos betalen met bankkaart. Met payconiq hebben wij geen goede ervaring. Misschien proberen wij het laten nog eens

 3. Payconic werkt alleen op Google&Apple telefoons, dat is dus niet OK. Voorlopig blijft cash de norm in kleine zaken.

 4. ik zou zeker voorstander zijn en ik zou wensen dat hetzelfde zou gelden voor verkoopsautomaten waar brood of andere zaken in te koop worden aangeboden. Vaak gebeurt het nu dat ik er geen aankoop kan doen, gewoon omdat ik geen kleingeld/cash bij heb. Sinds ik onlangs heb gemerkt dat er een broodautomaat in mijn buurt is waar ik kan betalen met bankkaart, heb ik eigenlijk gewoon uit noodzaak daar een aankoop moeten doen wegens gebrek aan cash.

 5. Niet akkoord met deze nieuwe verplichting. Maar de vraag ligt vooral bij de consument : ” Zou u ingaan op een verplichting om elektronisch te betalen?? ”
  Dat is wat anders hé! En dat is nochtans wat op ons afkomt !!! Zeker een betere reden om naar Brussel te gaan betogen !

 6. Voorlopig blijft het een optie maar het is al lang duidelijk waar de overheid heen wil.
  Binnen enkele jaren zal met cash betalen niet meer mogelijk zijn zodat ze tot op de laatste Eurocent weten wat de mensen bezitten. En dan zal ook het elektronisch betalen een prijs hebben. Kassa,kassa daar is het zoals altijd om te doen!

 7. Laat de handelaar vrij, als hij geen elektronisch betalen aanbied zullen veel klanten verderlopen, ik persoonlijk betaal graag met kaart, kan dat niet dan ga ik op een ander. Als je als handelaar een beetje commercieel ingesteld ben biedt je het aan. Dus die verplichting is weer een wet voor niets.

 8. Als er géén discriminatie is, dan zou hieruit moeten verstaan worden, dat ook de dienstverstrekkers, ‘verplicht’ een electronische betaling “on the spot” zouden moeten kunnen ontvangen, naast overschrijvingen, die sommige clienten soms te lang uitstellen, en naast cash euro’s, beperkt aan 2999.99 euro’s.
  Als electronische betaling de 2999.99 grens doet springen, voor cash, mij zeker goed.

 9. Hebben jullie eraan gedacht dat door niet meer met casch te bbetalen werk wegvalt voor kassiersters. En oudere die niet mee zijn . Ikzelf ben ook niet schuchtig op online banking. Vertrouw het niet er zijn er genoeg die daarmee hun geld kwijt zijn . En als ge uw kleinkinderen een centje wilt geven voor verjaardag kermis nieuwjaarsbrieven.moet ge dan uw betaalkaart gebruiken??? Waar gaat het naartoe en sorry met mijn duur verdiende centen wil ik de baas over zijn en niet de staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here