Elke winkel zou een of andere vorm van elektronisch betalen aanbieden, vindt minister Van Peteghem. Is het einde van cash nabij?

De coronapandemie heeft voor een boom van elektronisch betalen gezorgd in ons land. Bancontact maakte al bekend een recordaantal van 1,65 miljard elektronische betalingen geregistreerd te hebben met bankaart of de Payconiq-app. Een stijging van 10% in vergelijking met 2019. Het aantal betalingen met smartphone steeg zelfs met 88% tot 125 miljoen. Daar heeft de opmars van e-commerce veel toe bijgedragen.

Toch staat België op vlak van elektronische betalingen nog altijd achter op andere landen. In Nederland gebeurt nog maar één op drie betalingen in winkels met cash, in België is dat nog altijd meer dan de helft. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legt een plan op tafel om die achterstand goed te maken. Het uitbreiden van het elektronisch betaalnetwerk was bij de regeringsonderhandelingen een van de uitgangspunten van de Vivaldi-regering. Voor Van Peteghem moet elektronisch betalen op termijn het cash geld vervangen als de norm.

Het einde van cash?

Om dat mogelijk te maken, moeten natuurlijk alle handels- en horecazaken wel elektronisch betalen aanbieden. Dat is vandaag nog niet het geval, al zijn er geen exacte cijfers bekend over hoeveel zaken nog enkel cash accepteren. Minister van Peteghem wil alle Belgische handelszaken verplichten om minstens één vorm van elektronisch betalen aan te bieden. Met die maatregel krijgt de consument meer keuzevrijheid om de gewenste betaalmethode te kiezen. Elektronisch betalen kan ook een belangrijke rol spelen inzake fraudebestrijding. Om de overstapdrempel naar elektronisch betalen klein te houden voor handelszaken, zou het plan hen ook vrijheid bieden om te kiezen voor een betaalterminal, Payconiq of andere elektronische methodes.

Zal dit voorstel de uitfasering van cashgeld luiden? Nog niet helemaal. Voor Van Peteghem moet betalen met cash altijd een keuzemogelijkheid blijven voor wie dat verkiest. Maar we zullen met hoe langer hoe minder cash in onze portefeuilles rondlopen, dat moge wel duidelijk zijn. Dat bleek ook al uit een lezerspoll die we eind vorig jaar organiseerden. Op een steekproef van 502 deelnemers gaf nog maar 10% aan cash als betaalmiddel te verkiezen.

Kosten voor zelfstandigen

Unizo, een organisatie die de belangen van zelfstandigen behartigt, reageert met gemengde gevoelens op het voorstel van Van Peteghem. In een reactie aan De Tijd laten ze verstaan niet tegen de verplichting te zijn, maar ze hopen dat het voorstel voldoende rekening houdt met de kosten voor zelfstandigen die elektronisch betalen met zich meebrengt. Per betaling die via Payconiq is uitgevoerd, staat een leverancier 6 cent transactiekosten af. Verloopt de betaling met een betaalterminal, kunnen die kosten tot 16 cent oplopen. Dat weegt op termijn op de inkomsten van de handelaar.

Unizo hoopt dan ook dat het plan vooral zal zorgen dat Payconiq als betaalmiddel massaal wordt geïntroduceerd. Het voorstel moet nog worden voorgedragen aan de regeringspartijen en het parlement alvorens het kan worden ingevoerd. Zou jij meer elektronisch willen kunnen betalen in winkels, of houd je toch nog vast aan cash geld? Laat een reactie achter onderaan dit artikel.

5 REACTIES

  1. Cash weg ? . De laatste vorm van vrijheid. Volledige controle over de hele bevolking .Camera’s overal; tracking waar, wanneer hoelang,, sociale media En alles is veilig ? . Individuele vrijheid voorgoed verdwenen. Als schapen bedwelmt door gemakzucht , blatend richting “slachtbank”

  2. @JO VERVOORT: ik ben het met je eens.Bovendien zijn er nog heel wat ouderen ( zoals mijn vader) die van dat elektronisch gedoe niks willen weten en hun geld willen “voelen”.Vroeger werkte ik als nachtkassier in een mega-pompstation langs de autostrade ; ik heb daar dikwijls genoeg meegemaakt dat mensen voor een paar uur gestrand waren tijdens één van de nachtelijke updates van bancontact. Het is nog maar een paar dagen geleden dat de helft van belgie niet kon bellen of met de gsm betalen door een panne in een telenet-centrale; Wie dan nog wat cash op zak heeft kan vooruit, zij die enkel elektronisch hebben moeten maar wachten tot het is opgelost…Meneer de minister zal ‘s nachts je zeker geen cash brengen als je dringend moet tanken en de elektronica het laat afweten….cash werkt altijd.

  3. Allemaal wel mooi maar wat met de oudere bevolking die bijv geen smartphone bezitten en het elektronisch betalen niet vertrouwen omdat re dan geen zicht meer hebben over hun uitgaven

  4. Inderdaad, kadert allemaal in het Grote Plan en de Brave Burgertjes laten zich maar al te graag naar de slachtbank leiden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here