amazon koerier

Om de groeiende vraag naar pakjes te kunnen blijven opvangen, wil Amazon haar distributienetwerk uitbreiden met zelfstandige koeriers.

Advertentie

De nationale postmaatschappij bpost was tot heden de exclusieve partner van Amazon voor het verdelen van pakjes in België. Maar de webwinkel is aan een sterke opmars bezig in ons land, ondanks dat er nog steeds geen officiële Belgische website bestaat. Die opmars zet zich sterker door in Franstalig België dan in Vlaanderen, waar Amazon het nog moet afleggen tegen Coolblue en bol.com. Volgens De Standaard is ongeveer één van de vijf pakjes die bpost in Brussel en Wallonië aflevert afkomstig van Amazon. Nu de piekmomenten zoals Black Friday en Kerstmis voor de deur staan, wil Amazon anticiperen op die stijgende vraag naar pakjes door haar Belgisch distributienetwerk uit te breiden met zelfstandige koeriers. Dat bevestigt een woordvoerder van Amazon aan De Standaard.

In dit uitgebreide distributienetwerk zou bpost wel aanblijven als de belangrijkste partner van Amazon. Toch klinkt er enige bezorgdheid bij de postmaatschappij. De vakbonden vrezen dat Amazon voor kleinere pakjes vaker beroep zal doen op die zelfstandige koeriers als die sneller kunnen leveren. Bpost zou dan achterblijven met de ondankbare pakjes en de afgelegen klanten, wat een serieuze aderlating zou zijn. Volgens Amazon zouden de directe gevolgen voor bpost minimaal blijven.

Sociale fraude

In Antwerpen startte het Mechelse arbeidsauditoriaat vorige maand een rechtszaak tegen PostNL voor zwartwerk en schijnzelfstandigheid van koeriers. Ook de zware werkomstandigheden worden in vraag gesteld. De Nederlandse postmaatschappij werkt in België ook met zelfstandige koeriers. Naar verluidt moeten die koeriers op piekdagen tot 450 pakjes per dag rondbrengen, aan een loon van enkele euro’s per uur en met amper tijd om pauze te nemen. Ook GLS wordt genoemd in de rechtszaak. Amazon weet dus waar ze aan toe zijn, al staat de e-commercegigant ook niet echt gekend als een modelwerkgever. Bpost is één van de weinige post- en pakjesverdelers die nog uitsluitend werkt met voltijdse werknemers.

Deze en volgende week is het Black Friday bij Amazon. Een overzicht van de meest interessante deals van het moment vind je hier terug.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here