De online winkelgigant Amazon ontsloeg volgens de Amerikaanse arbeidsrechtwaakhond twee werknemers uit vergelding voor aanhoudende kritiek op het beleid.


Dat meldt The New York Times in een bericht dat door techsite TechCrunch werd opgepikt. Volgens de Amerikaanse National Labor Relations Board werden de twee werknemers onrechtmatig op straat gezet. De twee werknemers, Maren Costa en Emily Cunningham, stonden in het bedrijf bekend voor hun kritische houding. Ze uitten vaak kritiek op de werkomstandigheden in de warenhuizen en de impact van het bedrijf op het klimaat. De waakhond vond in zijn onderzoek dat er wel degelijk sprake was van vergelding.

Wraak op werknemers

De twee werknemers werden vorig jaar ontslagen. Hun publieke commentaren rond het gebrek aan maatregelen om de milieu-impact te verminderen en werkomstandigheden te verbeteren waren volgens de twee de reden voor ontslag. Hierna besloten ze om naar de waakhond te stappen. Volgens de National Labor Relations Board waren de twee vrouwen ook niet de enigen die kritiek uitten op de winkelgigant. Ze gaven het bedrijf de tijd om tot een schikking te komen. Indien dit niet gebeurt, gaven ze aan om gerechtelijke stappen te ondernemen.

Volgens Amazon zelf zouden de werknemers zijn ontslagen vanwege het herhaaldelijk overtreden van het interne beleid. Er zou geen enkele sprake zijn van vergelding. “We ondersteunen het recht van elke werknemer om kritiek te uiten op de werkomstandigheden van hun werkgever, maar dat komt niet met een volledige immuniteit tegen ons intern beleid, wat wettig is”, aldus een antwoord van Amazon tegen The New York Times.


Amazon in nauwe schoentjes?

Het is hiermee niet de eerste keer dat Amazon van gelijkaardige zaken wordt beschuldigd. Begin maart diende een eigen werknemer een klacht in tegen Amazon voor racisme. Volgens de zwart-Amerikaanse vrouw zou het bedrijf haar promoties bewust vertraagd hebben. Blanke werknemers hebben volgens haar meer kans om hogerop te komen.

Het online winkelplatform staat ook bekend voor zijn negatieve houding ten opzichte van vakbonden. Op 29 maart vond er in het Amazon-warenhuis in de Amerikaanse staat Alabama een stemming plaats. Deze ging over de oprichting van een vakbond bij de warenhuiswerknemers. Over het resultaat van de stemming, die mede door de National Labor Relations Board werd georganiseerd, is nog geen uitspraak.

Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here