coolblue
Image: iStock

De beursgang van Coolblue komt dichterbij. De e-commercespecialist wacht nog enkel op de laatste goedkeuring van de beursautoriteit.


Coolblue maakte haar beursambities in februari al bekend, maar besloot om die plannen nog uit te stellen tot na de zomer. Nu komt de beursgang van de online retailer wel erg dichtbij. In een persbericht verkondigt Coolblue dat ze in oktober naar de beurs in Amsterdam zullen trekken. Eerder werd gezegd dat de beursgang pas tegen eind oktober of begin november zou geformaliseerd worden, maar Coolblue heeft het tempo dus opgedreven. De beursautoriteit moet wel nog groen licht geven, al zou dit slechts een formaliteit mogen zijn.

Volgende stap voor Coolblue

Het Nederlandse bedrijf heeft de wind in de zeilen. De e-commercespeler kende tijdens (of misschien juist dankzij?) de coronapandemie een sterke groei. Hun jaaromzet steeg in 2020 naar 2 miljard euro met een positief resultaat van 114 miljoen euro. De Belgische webwinkel leverde Coolblue 550 miljoen euro op. Het bedrijf breidde haar activiteiten ook uit naar Duitsland.

Volgens CEO Pieter Zwart is het niet meer dan ‘een logische volgende stap’ in het parcours van het e-commerce bedrijf. Zwart, die zichzelf graag de eindbaas van zijn bedrijf laat noemen, zal persoonlijk ook goed varen bij de beursgang. Hij is met een aandeel van 51% nog steeds de hoofdaandeelhouder van het bedrijf dat hij in 1999 oprichtte. Het resterende gedeelte is in handen van de investeringsmaatschappij HAL. Met de beursgang hoopt Coolblue weer wat vers kapitaal op te halen om haar groeiplannen door te voeren.


Miljardenbeursgang

Naar de beursgang van Coolblue wordt dan ook met veel interesse gekeken door analisten. De verwachtingen zijn dat investeerders zich als vliegen op de stroop op de aandelen zullen storten. Het Financieel Dagblad voorspelt een miljardenbeursgang, met een waardering die kan oplopen tot maar liefst 6 miljard dollar. De exacte prijs van de aandelen zal spoedig worden bekendgemaakt.

Coolblue is al het zeventiende bedrijf dat dit jaar naar de beurs in Amsterdam stapt. De Amsterdamse beurs blijkt omwille van zijn hoge aandeelkoersen zeer aantrekkelijk te zijn voor bedrijven uit de techsector.

Nieuwe winkel in Wilrijk

Vandaag opent Coolblue een nieuwe winkel in Wilrijk. Dit is meteen de grootste Coolblue winkel van Vlaanderen. Op zo’n 1.500 m² kunnen klanten er meer dan 1.000 producten uitproberen. Ook kunnen ze langskomen voor advies, reparaties en het ophalen van online bestellingen.

Image: Coolblue

Update 01/10/2021 (15u25): Het nieuws over de opening van de nieuwe winkel in Wilrijk werd na publicatie nog toegevoegd aan dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here