betalen

Amazon zou blanke werknemers meer promotiekansen bieden dan zwarte werknemers. Een onderzoek is opgestart.

Charlotte Newman, hoofd bedrijfsontwikkeling van Amazon Web Services, heeft bij de federale rechtbank van Washington een racismeklacht ingediend tegen haar eigen werkgever. De zwart-Amerikaanse vrouw hoopt met de aanklacht iets te kunnen doen tegen de ‘structurele patronen van racisme en discriminatie’ die volgens haar in het bedrijf heersen. Newman claimt dat Amazon zwarte werknemers voornamelijk voor lagere posities aanwerft en dat zij ook minder kans maken op promotie dan blanke werknemers.

Newman wist zelf door te groeien tot een leidinggevende functie, maar zij ziet zichzelf als een uitzondering op de regel. Zij getuigt over het moeilijke parcours dat ze al heeft moeten doorlopen bij Amazon. Toen Newman in 2017 de overstap maakte naar het bedrijf, kreeg zij een functie die ver beneden haar kwalificaties lag. Amazon zou haar promotie naar haar huidige functie met 2 tot 2,5 jaar al dan niet bewust vertraagd hebben. De aanklacht spreekt eveneens over racistische bejegeningen door een leidinggevende en grensoverschrijdend gedrag door een collega. Die laatste is ondertussen wel ontslagen door Amazon, maar de leidinggevende kwam er met extra opleidingen vanaf.

Geen tolerantie voor discriminatie

Amazon heeft notie genomen van de aanklacht, en zegt in een statement aan Reuters deze ook zeer ernstig te zullen nemen. Het technologiebedrijf heeft de opdracht tot een interne audit gegeven. De rechtszaak is een zeer vervelend gegeven voor Amazon, dat naar de buitenwereld een onpartijdige bedrijfsstructuur wil uitdragen, waar geen plaats is voor discriminatie. Tijdens de Black Lives Matter-protesten na de moord op George Floyd sprak Amazon openlijk haar steun uit voor de beweging. “Deze aantijgingen stroken niet met onze waarden en inspanningen tegen racisme”, weerklinkt het vanuit het hoofdkwartier te Seattle.

Mooie woorden van Amazon, maar beschuldigingen over interne strubbelingen bij het bedrijf zijn verre van nieuw. Het magazine Recode publiceerde nog maar enkele dagen geleden een onderzoeksrapport over structurele ongelijkheid bij promoties en evaluaties ten aanzien van zwarte werknemers. Exact hetgeen dat Newman wil aanklagen. Het heeft er dus wel veel schijn naar dat er toch iets rommelt bij Amazon. De Amerikaanse rechtbank zal daarover moeten oordelen. Het e-commercebedrijf kwam tijdens de pandemie ook meermaals negatief in het daglicht wegens het onvoldoende respecteren van veiligheidsmaatregelen in de magazijnen.

Gerelateerde artikelen

Jeff Bezos zet een stap opzij: hoe moet het verder voor Amazon?

Amazon begint aan een nieuw hoofdstuk met Jeff Bezos in een schaduwrol. Een kans voor Amazon om zich te herpositioneren in de markt.
Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here