Een groep werknemers van Amazon in Duitsland zal voor minstens twee dagen het werk neerleggen. De werknemers zijn ontevreden met de manier waarop het bedrijf omgaat met het coronavirus.

Advertentie

Amazon mag zich aan een grote staakactie verwachten bij enkele magazijnen in Duitsland. Een Duitse vakbondsorganisatie Verdi kondigde tegen Reuters acties aan voor de vestigingen te Leipzig, Bad Hersfeld, Rheinberg, Werne en Koblenz, die minstens twee dagen zullen duren. Met de stakingsactie willen de werknemers van Amazon hun onvrede uiten over het coronabeleid van de Amerikaanse e-commercegigant.

De directe aanleiding zou een aantal werknemers zijn die besmet zijn geraakt door het coronavirus. De vakbond spreekt zelf over 30 tot 40 werknemers verspreid over de verschillende filialen. Amazon zou te weinig maatregelen nemen om de werkplekken veilig te maken, en zou bovendien ook onvoldoende transparant zijn over besmettingen over de werkvloer. De eigen werknemers worden zo door het bedrijf in gevaar gebracht. De slogan van de stakingsactie luidt dan ook ‘Goed en veilig werk’.

Miljoenen flessen ontsmettingsgel en mondmaskers

In een reactie aan Reuters ontkent Amazon dat het doelbewust en uit winstoverwegingen de veiligheid en gezondheid van werknemers zou bedreigen. Sinds juni zou er al 4 miljard dollar zijn uitgegeven aan maatregelen om werknemers wereldwijd op een veilige manier te kunnen laten werken. Voor Duitsland concreet bestelde Amazon 470 miljoen flessen ontsmettingsgel, 21 miljoen paar handschoenen, 19 miljoen mondmaskers en 39 miljoen dozen ontsmettende doekjes.

Amazon heeft in Duitsland al enkele jaren een moeilijke relatie met vakbondsorganisaties. Sinds 2013 krijgt het bedrijf er regelmatig te kampen met stakingsacties. Meestal eisten de werknemers meer loon of klaagden ze over slechte werkomstandigheden. Duitsland vormt de belangrijkste afzetmarkt voor Amazon na de Verenigde Staten.


Geen velden gevonden.

2 REACTIES

  1. […] Mooie woorden van Amazon, maar beschuldigingen over interne strubbelingen bij Amazon zijn verre van nieuw. Het magazine Recode publiceerde nog maar enkele dagen geleden een onderzoeksrapport over structurele ongelijkheid bij promoties en evaluaties ten aanzien van zwarte werknemers. Exact hetgeen dat Newman dus wil aanklagen. Het heeft er dus wel veel schijn naar dat er toch iets rommelt bij Amazon. De Amerikaanse rechtbank zal daarover moeten oordelen. Het e-commercebedrijf kwam tijdens de pandemie ook meermaals negatief in het daglicht wegens het onvoldoende respecteren van veiligheidsmaatregelen in de magazijnen.   […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here