Virgin Galactic stelt zowel zijn enthousiastelingen als investeerders teleur met de vertraging van ruimtevluchten voor toeristen naar 2022.

Advertentie

Dat meldde het bedrijf tijdens zijn winstbespreking voor het laatste kwartaal van 2020, zoals het werd opgepikt door techsite Engadget.com. Virgin Galactic, de ruimtevaart-spinoff van Virgin Atlantic Airways, was origineel van plan om reeds in 2021 zijn ruimtevluchten open te stellen voor het publiek. Na vertragingen in het afronden van het Unity VSS-testprogramma van het ruimtetuig SpaceShipTwo besloot het bedrijf om de consumentenvluchten te verplaatsen. Nieuwe testvluchten die eerder voor februari gepland waren, zullen in mei van start gaan.

Grote mijlpalen

“We hebben verscheidene belangrijke mijlpalen bereikt tijdens 2020, ondank de aanhoudende uitdagingen die de Covic-19-pandemie brengt”, aldus CEO van Virgin Galactic, Michael Colglazier in de winstbespreking. “In de toekomst zullen we ons focussen op het afwerken van ons testvluchtprogramma, het uitbreiden van onze ruimteschepen en moederschepen, en het ontwikkelen van onze unieke en transformerende klantenervaringen. Ik ben opgewonden van het talent dat we naar ons leiderschapsteam brengen en de investeringen die we in het bedrijf maken, beide zaken die ons beter zullen positioneren om te schalen naar toekomstige groei.”

Na de onthulling namen de aandelen van Virgin Galactic ook een duikvlucht. Ze daalden onmiddellijk na het nieuws van 45,04 dollar naar 36,69 dollar. Het bedrijf gaf in zijn winstbespreking te kennen dat het in het laatste kwartaal van 2020 nog 74 miljoen dollar verlies wist te maken. Over het volledige jaar van 2020 had Virgin Galactic een nettoverlies van 273 miljoen dollar.

Nieuw ruimteschip

Het zal dus nog een jaar wachten worden tot ‘gewone’ consumenten de ruimte in kunnen, hetzij tegen een aardig prijskaartje waarschijnlijk. In 2019 zagen we al conceptbeelden opduiken van hoe een Virgin Galactic-luchthaven eruit zou zien. Virgin kondigde wel vorige week op Twitter de onthulling van zijn nieuwe ruimtetuig aan met een kleine teaser. Deze ‘lancering’ zal op 30 maart plaatsvinden, dus het is niet lang weer wachten op nieuws.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here