Een bizarre tweet van Trump was mogelijk het werk van een Nederlandse cybersecurityexpert, al wordt dat ontkend door Twitter en het Witte Huis.

Advertentie

Je zou verwachten dat het twitteraccount van de president van de Verenigde Staten goed beveiligd is, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Althans toch niet volgens de Nederlandse krant de Volkskrant en het magazine Vrij Nederland. Die berichtten gisteren dat een Nederlandse cybersecurityexpert genaamd Victor Gevers er – voor de tweede keer al – in geslaagd is binnen te breken in het account van Trump.

Gevers zou ook een tweet hebben uitgestuurd in naam van Trump op 16 oktober. Daarin klaagde de president aan dat Twitter het account van het nieuwsoutlet The Babylon Bee had verwijderd vanwege het verspreiden van fake news over presidentskandidaat Joe Biden. Echter is The Babylon Bee een satirische nieuwswebsite die dat met haar slagzin ‘Fake news you can trust’ ook niet echt probeert te verhullen. Trump kreeg er dan ook flink van langs in reacties op zijn tweet.

Wie zit achter deze tweet?

Slecht beveiligd

De Nederlandse ethische hacker is niet aan zijn proefstuk toe. In 2016, vlak voor Trump’s eerste verkiezing, slaagde Gevers er als eens in binnen te dringen op zijn account. Dat deed hij door het wachtwoord yourefired te raden, niet echt een voorbeeld van een sterk wachtwoord.

Gevers dat het vier jaar en vlak voor een mogelijke herverkiezing van Trump tijd was zijn test nog eens over te doen. Opnieuw kwam hij tot de conclusie dat Trump niet veel belang hecht aan het beveiligen van zijn sociale media. Het wachtwoord was dan wel veranderd naar maga2020!, al iets beter, maar Trump zou nog geen tweestapverificatie hebben ingeschakeld. Twitter raadde nochtans alle high-profile accounts dat onmiddellijk te doen na de grootschalige hack in juli. Gevers claimt dat hij de president hier ook van op de hoogte heeft proberen te stellen.

Geen aanwijzingen

Toch is het nog niet 100% zeker of de vreemde tweet van Trump wel daadwerkelijk het werk van de Nederlandse hacker is. Een woordvoerder van Twitter zegt aan The Verge dat er namelijk geen enkele aanwijzing zou zijn dat het account van Trump gehackt werd, en ook het Witte Huis ontkent de claims. Ook Trump zal dat zeker niet willen toegeven. Hij zei onlangs dat hij enkel kan gehackt worden door ‘iemand met een IQ van 195 of meer’. De enige hack die hij tot dusver heeft willen toegeven, is er een uit 2013/

Gevers wil ook niet zeggen dat hij de tweet opgesteld en uitgestuurd heeft. Het mysterie blijft dus hangen, maar de Nederlandse onderzoeker wil Trump vooral onder druk zetten om zelf met duidelijkheid naar buiten te komen. Ofwel moet hij toegeven dat hij ophef gemaakt heeft over een artikel dat satirisch bedoeld was en hij wellicht niet goed heeft doorgelezen, of hij moet toch erkennen dat iemand zijn account heeft kunnen binnendringen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here