İstanbul, Turkey - February 10, 2019: Woman using smart phone on a couch. The smart phone is an iPhone 8 displaying Twitter application. iPhone is a touchscreen smartphone developed by Apple Inc.

Eerder vorige week bevestigde Twitter dat het zou zijn gegaan om een spear phishing-aanval waarbij er in het beheerderspaneel was ingebroken.

Advertentie

‘Dit was geen gewone zeventienjarige.’ Andrew Warren, openbaar aanklager van de staat Florida, heeft het over Graham Clark, de hoofdverdachte van de Twitter-hack. Samen met de negentienjarige Mason Sheppard en de eenentwintigjarige Nima Fazeli pleegde hij ‘de grootste hack ooit’ bij Twitter. Dat rapporteerden verschillende media.

Op 15 juli kraakten de drie jongeren de Twitter-accounts van een aantal prominente figuren van over de hele wereld. Het gings om 130 accounts van onder andere Elon Musk, Jeff Bezos en Kim Kardashian. Rond elf uur ‘s avonds plaatsten de hackers berichten op hun Twitter-pagina’s waarin gevraagd werd om bitcoins te doneren. Mensen die 1.000 dollar (876 euro) in bitcoins stortten, zouden het dubbele terug ontvangen.

Eerder vorige week bevestigde Twitter dat het zou zijn gegaan om een spear phishing-aanval waarbij er in het beheerderspaneel van de socialemediasite was ingebroken. Door middel van een telefoontje ontfutselde Clark de inloggegevens van laaggeplaatste Twitter-medewerkers. Daarbij zou de tiener zich als iemand van tech support hebben voorgedaan. Met de inloggegevens kon de hacker dan uiteindelijk dieper in het systeem binnendringen.

Spear phishing

De drie jongeren riskeren nu in ieder geval een lange gevangenisstraf en hoge boetes van honderdduizenden dollars. De zeventienjarige Clark staat nu terecht voor een dertigtal feiten, gaande van georganiseerde fraude tot identiteitsdiefstal en hacking. Sheppard wordt dan weer verdacht van samenzwering voor elektronische fraude, samenzwering voor witwassen en het inbreken in een computer. Fazeli staat terecht voor aanzetten tot en hulp bieden bij de inbraak in een computer.

De tieners hebben de hack voorbereid van 3 mei tot 16 juli. De eigenlijke inbraak op de Twitter-systemen gebeurde op 15 juli. Volgens de openbare aanklager van Florida kunnen dit type hacks de financiële markten verstoren. Ook de Amerikaanse politiek en internationale diplomatie kunnen hierdoor verstoord raken, voegt hij toe.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here