Sinds de coronacrisis zit contactloos betalen in winkels sterk in de lift. 1 op 3 klanten zou deze betaalmethode verkiezen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Die cijfers komen van de Belgische bankenfederatie Febelfin. De populariteit van contactloos betalen is enorm gestegen sinds het coronavirus in ons land. De reden daarvoor hoeft niet te ver gezocht te worden. Bij contactloos betalen hoef je je kaart niet in de betaalterminal te steken en de toetsen te gebruiken. Toestellen zoals een betaalterminal kunnen een broeihaard van bacteriën zijn die je vandaag de dag indien mogelijk best zo veel mogelijk vermijdt. Je betaalt door je kaart kort tegen de terminal te houden.

Bij de heropening van de winkels in mei werd al beslist om de limiet voor contactloos betalen op te trekken van 25 naar 50 euro om dit te ondersteunen. Contactloos betalen kan ook via je je smartphone of smartwatch via een QR-code en een applicatie zoals Payconiq, al wordt deze manier van betalen nog niet door alle handelszaken aangeboden.

Ook ‘gewone’ bankkaartbetalingen met pincode zijn nog wel steeds een zeer populair betalingsmiddel. Cash geld is dat niet meer. Het afhalen van en betalen met cash geld zou volgens Febelfin met 30% gedaald zijn.

TechPoll

De cijfers van Febelfin komen sterk overeen met resultaten van een lezerspoll die wij onlangs op onze website hielden. Daarin gaf op een totaal van 502 respondenten 37% aan het liefst contactloos met de kaart te betalen aan de kassa, en 20% deed dat met een smartphone of een ander gadget. Betalingen met kaart haalden een percentage van 33%. Slechts 10% antwoordde dat ze het liefst nog met cash betalen. Voor een verdere analyse van die resultaten verwijzen we je door naar dit artikel.

Betaal jij ook het liefst contactloos? En kan de limiet voor contactloos betalen nog opgetrokken worden? Geef je mening in de reacties onderaan dit artikel!

1 REACTIE

  1. Zolang Payconiq niet in de soep draait….. wat de laatste tijd meermaals het geval geweest is…. Er is ook geen alternatief. Het enige alternatief is de bankkaart in de terminal steken, maar software-matig heeft Payconiq een soort monopolie (als je Google Pay en Apple Pay niet meetelt). Nu nog schrikken handelaars dat je met de smartphone betaalt. Google Pay is zo goed als onbekend Apple Pay heeft zijn eigen publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here