Digitale betaaloplossingen met of zonder bankkaart zitten sterk in de lift ten koste van traditionele betaalmiddelen zoals cash geld.

Advertentie

Voor TechPoll waren we geïnteresseerd naar welke betaalmiddelen onze lezers het vaakst of het liefst gebruiken. De tijd dat we rondlopen met een zware portefeuille vol cash geld in onze broekzak of handtas is al heel lang verleden tijd. Bankkaarten zorgden voor een eerste revolutie, en veel mensen hebben er vandaag de dag dan ook meer dan één (Bancontact, Mastercard, Visa etc.). Maar zelfs de bankkaart is tegenwoordig al lang niet meer zo vernieuwend, want tegenwoordig kunnen we al betalen zonder een kaart op zak te hebben. Een QR-code met onze smartphone downloaden en klaar is kees.

De resultaten van onze poll tonen aan dat die digitale betaaloplossingen ook sterk aan populariteit aan het winnen zijn. Maar evengoed ook dat een bankkaart op zak hebben nog steeds wel een vereiste is. 37% ofwel 187 van de 502 respondenten geven aan het liefst contactloos te betalen. ‘Contactloos’ kan natuurlijk breed geïnterpreteerd worden, maar hier doelen we specifiek op het betalen met je bankkaart door deze tegen de terminal te tikken. Niet onlogisch dat dit bovenaan staat, want toetsen van een betaalterminals zijn een gevaarlijke doorgever van ziektekiemen. Bijgevolg zien we dat ook contactloos betalen via smartphone of smartwatch (door bijvoorbeeld de Payconiq-app te gebruiken) populair zijn onder onze lezers: 19% of 95 lezers gaven aan dat deze betaalmethode hun favoriete is.

Betalen met QR-codes wordt wel nog lang niet in alle handelszaken ondersteund. Al zijn we er van overtuigd dat als we deze poll over enkele jaren opnieuw zouden doen, de adoptiegraad van kaartloos betalen al veel hoger zal liggen. Slechts 1% maakt nog gebruik van andere gadgets dan smartphones of -watches; we zijn benieuwd welke.

Bankkaart nog wel populair, cash geld veel minder

Dan kijken we ook nog even naar de ‘traditionele’ betaalmiddelen. En dan zien we de bankkaart in de terminal steken met 33% (166 stemmen) ook nog steeds veel gedaan wordt. Contactloos betalen werkt nog niet overal feilloos of is overal mogelijk, dus het verbaast ons zeker ook niet. Cash geld, dat lijkt stilaan wel verleden tijd te zijn. Slechts 10% van de respondenten gaf aan nog het vaakst met cash geld te betalen. Gaat er ooit een tijd komen dat we definitief geen briefjes en munten meer op zak hebben? Het zou zomaar kunnen.

Een visuele voorstelling van de resultaten:

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here