De Chinese app TikTok is fel begeerd door Amerikaanse technologiebedrijven. Microsoft ligt in poleposition om de app over te nemen, maar er liggen kapers op de kust.

Advertentie

Wat al maandenlang in de lucht hing, is sinds vorige week ook eindelijk officieel: president Donald Trump ondertekende een decreet dat Amerikaanse bedrijven vanaf 20 september verbiedt om nog handel te drijven met ByteDance. Dat houdt in dat de applicatie TikTok vanaf die datum ook verboden is in de Verenigde Staten zolang het in handen van het Chinese bedrijf is.

De app was razend populair onder jongeren, en kwam op die manier onder de radar van de regering. Die beschuldigde ByteDance ervan gebruikersdata door te spelen aan de Chinese regering. Dat feit werd nooit bewezen, maar het vermoeden was voor de regering al voldoende om maatregelen te nemen. Trump schakelt daarmee opnieuw een Chinees bedrijf uit dat invloedrijk aan het worden was in zijn land, nadat hij dat vorig jaar met Huawei deed.

Nog voor de handelsban officieel werd, ontstonden de geruchten dat enkele techgiganten interesse hadden om de applicatie over te kopen. Google, Facebook en Apple werden allemaal aan TikTok gelinkt, maar al snel bleek dat Microsoft de meest concrete interesse toonde. Het softwarebedrijf zou zelfs al een deal gesloten hebben met ByteDance voor een bedrag tussen 10 en 30 miljard dollar. Het is nog onduidelijk of Microsoft TikTok volledig gaat overnemen, of enkel in Engelstalige markten.

Twitter ligt op de loer

Maar volgens Wall Street Journal zou ook Twitter in onderhandelingen zijn om TikTok over te nemen. Twitter stortte zich eerder al eens op de markt van korte videoclips, toen het Vine voor 30 miljoen dollar overnam in 2012. Die app werd stopgezet in 2016, en nu wil Twitter een tweede poging wagen. Volgens de krant zou het ook gaan over de activiteiten in Amerika, al worden er nog geen bedragen of verdere details over de onderhandelingen geschreven.

Twitter lijkt op het eerste zicht ook maar weinig kans te maken om Microsoft af te bluffen. Zeker wanneer het tot een biedingsstrijd zou komen, dan zal Microsoft altijd de meerdere zijn van het socialmediabedrijf. De totale marktwaarde van Twitter wordt door Macrotrends op een kleine 30 miljard dollar geschat. Microsoft daarentegen zou meer dan 1,5 biljoen dollar waard zijn. Het is dus David tegen Goliath.  

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here