tiktok trump
Las Vegas, USA - November 6, 2016: An editorial stock photo of a Trump flag. Photographed during just before sunset in Las Vegas, Nevada. Photographed using the Canon EOS 1DX Mark II.

Ondertussen is Microsoft druk in de weer met een mogelijke overname van TikTok in de Verenigde Staten.

Advertentie

Binnen 90 dagen moet Bytedance de Amerikaanse divisie van de app verkopen. Zaterdag ondertekende president Donald Trump een decreet waarin een nationale handelsban wordt afgeroepen tegen het Chinese moederbedrijf van TikTok. Eerder kreeg het bedrijf daar 45 dagen voor, maar nu wordt die termijn dus verdubbeld. ByteDance schreef eerder dat het ‘geschokt’ was door de beslissing van Trump.

Censuur en data

In het vorige decreet van 6 augustus stelde Trump dat de dataverzameling door de overheid in China de belangrijkste reden is van de handelsban van TikTok. ‘Deze dataverzameling dreigt de Chinese communistische partij toegang te verschaffen tot privé-informatie van Amerikanen en die kunnen ze mogelijk gebruiken om de locatie van ambtenaren te achterhalen, om zo dossiers voor chantage op te bouwen en bedrijfsspionage uit te voeren.’

Op die manier vormt ByteDance volgens de president dan ook een gevaar voor de VS. Hij zegt dat het TikTok-moederbedrijf ‘mogelijk actie zal ondernemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten dreigt te schaden.’ Daarom moet het bedrijf binnen de 90 dagen ook alle data van Amerikaanse TikTok-gebruikers verwijderen en hiervan een schriftelijke bevestiging aan de Commissie voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten sturen. Ook de data van Musical.ly, de voorganger van TikTok, moet worden verwijderd.

Microsoft overname

Ondertussen is Microsoft druk in de weer met een mogelijke overname van TikTok in de Verenigde Staten. Hoewel The Financial Times eerder berichtte dat de techgigant mogelijk de hele app in alle landen ter wereld zou willen overnemen, blijkt dat nu beperkt te zijn tot Engelstalige landen. Ook Twitter zou interesse hebben in een overname. TikTok is een immens populair medium en kan een waardevolle toevoeging zijn aan hun portfolio. Het decreet gaat in op 12 november.

Vormt TikTok een bedreiging voor de Amerikaanse staatsveiligheid? Wat denk jij over een mogelijke overname door Twitter of Microsoft?

Advertentie

Gerelateerde artikelen

The rise and fall van TikTok: politieke danspasjes

De socialmediappalicatie TikTok maakte een snelle opmars door onnozele danspasjes, tot het onbedoelde uitgroeide tot een troefkaart in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

4 REACTIES

  1. […] Het nieuws over de interesse van Microsoft, Twitter en Oracle in een overname volgde kort nadat de Amerikaanse president Trump een handelsban tegen TikTok ondertekende. De president beschouwt de app als een gevaar voor de nationale veiligheid. Hij beschuldigt het moederbedrijf achter de app ervan dat het gegevens van Amerikaanse burgers verzamelt en zo betrokken is in spionage voor de Chinese overheid. Daarnaast zou de app ook als propagandakanaal van China worden gebruikt. De handelsban zou eerst in september ingaan, maar deze week heeft de president de termijn verlengd tot november. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here