Om niet langer connotaties toe te kennen aan de kleuren wit en zwart, stelt Cisco voor om de termen blacklists en whitelist niet langer meer te gebruiken.

Advertentie

Racisme, ongelijkheid tussen blanken en zwarten, discriminatie, … Het zijn al een maand lang actuele onderwerpen. Na het overlijden van George Floyd op 25 mei zette de mensenrechtenbeweging Black Lives Matter protestacties op poten die al snel tot buiten de Verenigde Staten uitbreidden. Daardoor worden heel wat aspecten van de maatschappij opnieuw onder de loep genomen. Zelfs cybersecurity kan niet aan die revisie ontsnappen.

De netwerkspecialist Cisco komt met een opmerkelijk voorstel naar buiten. Cisco kondigt via een blogbericht aan dat het niet langer termen als ‘blacklist’ en ‘whitelist’ wenst te gebruiken. Dat zijn termen die al eeuwen meegaan binnen de cybersecurity. Met blacklists worden websites bedoeld die risicovol zijn en waartoe een server de toegang zal weigeren. Whitelists langs de andere kant zijn dan weer websites die alle veiligheidschecks doorstaan hebben, en die door securitysoftware niet langer meer in de gaten gehouden worden.

Negatieve connotatie

Cisco oppert dat termen als blacklists en whitelists onbedoeld negatieve connotaties toekennen aan de kleuren zwart en wit. Het bedrijf stelt daarom voor om de termen te vervangen door neutralere woorden als ‘blocklists’ en ‘allow lists’. Die woorden kunnen geen raciale bijklank hebben. Cisco gaat in de komende weken alle verwijzingen naar blacklists en whitelists verwijderen, en hoopt dat andere bedrijven daarin gaan volgen.

Het was eigenlijk Drupal dat in 2014 al opperde om softwaretermen met een mogelijke raciale connotatie neutraler te maken. Toen kreeg die oproep nog niet al te veel gehoor. Door de Black Lives Matter-campagne is het proces nu toch in een stroomversnelling geraakt. Google, Apple, LinkedIn en GitHub hebben al aangegeven de woorden ook te schrappen. GitHub gaat zelfs alle softwaretermen die kunnen verwijzen naar slavernij aanpassen.

Financiële steun

Net zoals zoveel bedrijven belooft Cisco ook organisaties die ijveren voor meer sociale diversiteit in de samenleving financieel te zullen ondersteunen. CEO Chuck Robbins vindt dat het bedrijf een actieve rol moet opnemen in de strijd tegen ongelijkheid, binnen cybersecurity en daarbuiten. Cisco zal 5 miljoen dollar verdelen over verschillende non-profitorganisaties. Google en PayPal zijn enkele van de vele bedrijven die al gelijkaardige initiatieven aankondigden.

Vind jij dat termen als blacklists en whitelists moeten verdwijnen? Of gaat ze afschaffen net een brug te ver? Geef je mening in de reacties!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here