De Europese Unie wil de e-commercegigant Amazone ter verantwoording roepen voor het verzamelen van data van externe verkopers en die te gebruiken om met hen te concurreren.

Advertentie

The Wall Street Journal schrijft dat de Europese Commissie van plan is om een antitrustprocedure op te starten tegen Amazon. Dat zou al vanaf volgende week kunnen gebeuren. De Commissie probeert al enkele jaren te onderzoeken of Amazon zich schuldig maakt aan machtsmisbruik ten aanzien van externe verkopers. De voorbije maanden zou het nodige bewijsmateriaal daarvoor verzameld moeten zijn.

De antitrustprocedure gaat voornamelijk over de dubbele rol die Amazon soms speelt als e-commerceplatform. Als één van de grootste webshops ter wereld is het een belangrijke partner voor veel bedrijven om hun producten te verkopen. Maar langs de andere kant is Amazon ook zelf een producent van producten, van consumentenelektronica tot schoonheidsproducten. Die worden natuurlijk ook aangeboden op het online platform, tussen de concurrerende merken.

Copy paste

Waar Amazon nu precies van beschuldigd wordt, is het onrechtmatig verzamelen van data van externe verkopers. Die data wordt dan door Amazon gebruikt om gelijkaardige producten te produceren, en die tegen een lagere prijs op zijn platform te verkopen. Op deze manier doet Amazon aan oneerlijke concurrentie en misbruikt het de macht die het heeft over verkopers.

Eind april publiceerde de Wall Street Journal een onderzoeksrapport met gelijkaardige claims. Daarin was te lezen dat de top van het bedrijf haar businessanalisten opdroeg om rapporten te maken met gegevens van bedrijven die producten verkopen op Amazon. Die gegevens zouden dan doorgespeeld worden aan de productiehuizen van het bedrijf. Naar aanleiding van het artikel werd een onderzoek gestart in het Amerikaanse Congres. Amazon ontkende de claims in het artikel en zei toen zelf een intern onderzoek te starten.

Het zou nog wel zeker een jaar kunnen duren vooraleer de Europese Commissie een uitspraak doet. Amazon zal uiteraard ook nog de kans krijgen om zich te verdedigen. Als Amazon schuldig wordt bevonden, kan het een boete tot 10 procent van de jaarlijkse inkomsten krijgen. EC-commissaris voor Vrije Mededinging Martha Vestager deinst er in ieder geval niet voor terug om technologiebedrijven te bestraffen. Vraag dat maar aan Google, dat een vaste klant is bij Vestager.

Gerelateerde artikelen

Amazon stelt Rekognition niet meer ter beschikking aan Amerikaanse politie

De Amerikaanse politiediensten kunnen minstens een jaar lang geen gebruik meer maken van Rekognition, de omstreden gezichtsherkenningssoftware van Amazon.

2 REACTIES

  1. […] Amazon bracht externe retailers hier zelf van op de hoogte via een mail, die uitgelekt en gepubliceerd werd door Business Insider en CNBC. Prime Day vindt normaal gezien altijd plaats in juli, maar dat was dit jaar niet mogelijk omwille van het coronavirus. De magazijnen moesten tijdelijk sluiten en bij de heropstart kampte Amazon met leveringsproblemen. Daardoor werd de focus vooral gelegd op de levering van essentiële producten zoals ontsmettingsgel en mondmaskers. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here