Anoniem surfen blijkt toch niet zo anoniem te zijn. Google zou sinds 2016 de gegevens van miljoenen internetgebruikers die surfen via de Incognito-modus in de browser toch traceren.

Advertentie

Gisteren maakte het persagentschap Reuters bekend dat Google verwikkeld is in een nieuwe rechtszaak rond privacyschending. Een groep mensen hebben het bedrijf aangeklaagd voor 5 miljard dollar. Alphabet Inc, het bedrijf achter Google, zou heimelijk het internetverkeer van miljoenen mensen die gebruikmaken van de Incognito-modus toch tracken.

Het bedrijf zou via Google Analytics, Google Ad Manager en andere applicaties en plug-ins de gegevens van die gebruikers verzamelen. Ook als ze niet op een Google-advertentie klikken. Op die manier krijgt Google inzicht in de sociale contacten, hobby’s, voorkeuren, aankopen en zelfs ‘de meeste intieme en potentieel gênante zaken’ die ze online opzoeken.

In de klacht die werd ingediend in de rechtszaal van San Jose in Californië staat te lezen dat Google zich niet mag blijven bezondigen aan het ‘heimelijk en onwettelijk verzamelen van gegevens van vrijwel elke Amerikaan met een computer of gsm’.

Hoe ‘anoniem’ is anoniem surfen?

De kwestie die in de rechtszaak wordt aankaart, wordt ook door veiligheidsexperts al lang aangehaald. Hoewel gebruikers privébrowsers zien als een veilig alternatief om anoniem te surfen op het internet, kunnen Google en andere zoekmachines deze voorzorgsmaatregelen omzeilen. Door de identiteit van gebruikers te traceren over verschillende browsers heen, kunnen internetbedrijven ook in privémodus gegevens verzamelen.

Volgens de klacht die gisteren werd neergelegd tegen Google, zet het bedrijf deze praktijken al in sinds 1 juni 2016. Zo heeft Google mogelijks de privacy van miljoenen mensen geschonden. De aanklagers vragen dan ook 5000 dollar per getraceerde gebruiker.

Google zelf verzet zich tegen de aantijgingen over privacyschending. Volgens Jose Castaneda, een woordvoerder van het bedrijf, zal Google zich blijven verdedigen tegen de claims. ‘Zoals we elke keer duidelijk maken als gebruikers een nieuw Incognito-tabblad openen, kunnen websites gegevens verzamelen over hun browseractiviteit.’

Gebruik jij wel eens de Incognito-modus van Google? Laat het ons weten via een reactie onderaan het artikel.

Advertentie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here