Just Eat Takeaway betreedt door een fusie met sectorgenoot Grubhub de Amerikaanse voedselleveringsmarkt. Ook Uber aasde op het bedrijf.

Advertentie

Gisterenavond heeft het Nederlands-Britse voedselleveringsbedrijf Just Eat Takeaway de fusie met het Amerikaanse Grubhub beklonken. Just Eat Takeaway zal voor 7,3 miljard euro aan aandelen investeren in Grubhub. Volgens CEO Jitse Groen kan zijn bedrijf aan de zijde van Grubhub uitgroeien tot de grootste voedselleverancier buiten China. Samen mikken ze op 600 miljoen bestellingen wereldwijd,  en een omzet van 2,7 miljard euro.

De fusie met Grubhub is voor Groen in ieder geval al een mooi succesje. Just Eat Takeaway was tot op heden nog niet actief in de Verenigde Staten. Daar is Grubhub dan weer één van de grotere spelers. Bovendien troeft het bedrijf een belangrijke concurrent af. Uber wilde graag Grubhub opnemen in Uber Eats.

Jitse Groen, CEO van Just Eat Takeaway, op de fiets. Afbeelding: NRC Handelsblad

Koeriers

Maar beursanalisten en investeerders zijn nog niet helemaal overtuigd van de fusie. Door de investering zal Just Eat Takeaway veel zeggenschap krijgen binnen Grubhub. Maar beide bedrijven functioneren niet helemaal op dezelfde manier. Een groot verschil is dat Just Eat Takeway louter optreedt als een tussenschakel waarop klanten bestellingen kunnen plaatsen. Het bedrijf betaalt geen eigen koeriers, en stelt restaurants volledig zelf verantwoordelijk voor de levering van de maaltijden.

Grubhub paste dat businessmodel enkele jaren geleden aan om McDonald’s te overtuigen in zee te gaan met het bedrijf. De fastfoodketen zag immers geen baat bij het aanbieden van leveringen als het opdraaide voor de kosten van de koeriers. Bezorgingen groeide ook uit tot een belangrijk element in het verdienmodel dan Grubhub. Een beursexpert van Bloomberg gokt dat Jitse Groen die manier van werken opnieuw zal terugdraaien naar zijn model.

Boksen in een hogere gewichtsklasse

Daarnaast is de voedselleveringsmarkt in de Verenigde Staten één van de meest competitieve markten ter wereld. De intrede van Just Eat Takeaway zou wel eens een prijzenoorlog kunnen doen losbarsten. Interessant voor de consument, maar niet voor investeerders. Beursanalisten vrezen dat Jitse Groen wel eens te veel hooi op zijn vork geeft genomen, en dat hij wil boksen in een hogere gewichtsklasse.

Zo reageerde de beurs althans. Toen het nieuws van de fusie gisteren bekend raakte, daalden de aandelen van Just Eat Takeaway met bijna 20%. In de loop van de dag heeft die zich wel weer stilletjes hersteld. Ook Uber zag zijn aandelenkoers lichtjes dalen.

Advertentie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here