De gratis navigatieapplicatie Waze gaat samenwerken met Infrabel om Belgische overwegen de kunnen tonen op hun kaarten. Een goede zaak voor de verkeersveiligheid.


Update 13/08: Waze heeft bekend gemaakt dat het waarschuwingen voor overwegen globaal zal uitbreiden. Afhankelijk van het land zal de navigatie-app steunen op officiële gegevens van spoorwegmaatschappijen of input van gebruikers om de overwegen te lokaliseren.


Waze, een gratis navigatieapplicatie ontwikkeld in Israël, heeft een samenwerking aangekondigd met spoorwegbeheerder Infrabel. Voortaan zullen 1200 overwegen in België kunnen getoond worden via de applicatie. De samenwerking werd mogelijk gemaakt door het platform Open Data van Infrabel, dat de locatiegegevens van de overwegen beschikbaar stelt voor Waze.

De samenwerking moet er toe leiden dat gebruikers van Waze sneller verwittigd worden wanneer ze in de buurt van een overweg komen. De overwegen zullen via het gekende symbool dat op verkeersborden staat getoond worden op de kaarten. Waar dat noodzakelijk wordt geacht, zal de app ook via een geluidssignaal de bestuurder waarschuwen dat hij de overweg nadert. Vrijwilligers werken voortdurend om die informatie te updaten.


Onoplettendheid veroorzaakt ongevallen

Vorig jaar vonden er in België 45 ongevallen plaats aan een overweg. 7 personen kwamen daarbij om het leven en 6 geraakten zwaargewond. Onderzoek toont aan dat onoplettendheid de voornaamste oorzaak is van ongevallen die aan overwegen plaatsvinden. Naast de traditionele waarschuwingen zoals verkeersborden, -lichten en slagbomen, zorgt Waze nog voor een extra verwittiging op gebruikers hun smartphonescherm. Op die manier willen ze de oplettendheid van hun gebruikers verhogen, wat hopelijk kan leiden tot minder verkeersongevallen in de toekomst.

De samenwerking met Infrabel is dan ook zeer belangrijk voor Waze. De app steunt erg op de bijdrage van vrijwilligers om de getoonde informatie op de wegenkaarten zo accuraat mogelijk te houden. Ze werken met spoorwegenbeheerders over heel Europa samen om overwegen in kaart te brengen, maar de samenwerking met Infrabel verliep het meest efficiënt claimt het bedrijf. Waze heeft ongeveer 1,6 miljoen gebruikers in België.

Infrabel laat van hun kant weten het Open Data platform niet exclusief open te stellen voor Waze. Zij hebben oor naar gelijkaardige samenwerkingen met andere navigatieapps. Op die manier wil ook Infrabel bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Download Waze via Google Play of App Store!

3 REACTIES

  1. Waarom gebruiken jullie dan een foto van een Nederlandse overweg?

    • Dag Nico,

      Omdat het voor ons geen verschil maakt of een overweg uit België of Nederland komt, we behandelen ze gelijk. Maar uit chauvinisme voor onze Belgische overwegen hebben we de foto aangepast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here