Teamwork, Group of workers on a road construction, team of people at work

De Belgische spoornetbeheerder Infrabel wil artificiële intelligentie inzetten om personeel terug aan het werk te krijgen. Slimme camera’s moeten erop toezien dat werknemers de afstandsmaatregelen respecteren en een masker dragen.

Advertentie

Vanaf volgende week zal Infrabel op verschillende strategische punten in het bedrijf slimme camera’s installeren om werknemers terug veilig aan de slag te krijgen. De camera’s, die zijn uitgerust met sensoren, moeten controleren of mensen genoeg afstand bewaren en of ze een mondmasker dragen. Daarvoor maakt de spoorwegbeheerder gebruik van AI-software.

‘We moeten ervoor zorgen dat onze medewerkers de verschillende richtlijnen voor sociale afstand respecteren. Daarom installeren we een aantal apparaten op basis van artificiële intelligentie ‘, vertelt Benoit Gilson, strategiedirecteur van Infrabel, aan Reuters. Als er te veel mensen op het terrein zijn, werknemers te dicht bij elkaar staan of als ze geen mondmasker dragen, zal er een waarschuwingssignaal klinken.

In een demonstratie die het bedrijf gisteren gaf, is te zien hoe de technologie werkt. De basis van de oplossing is een wiskundig algoritme. ‘Het hele probleem van afstand (tussen individuen) is (beheerd door) een wiskundig model dat we hebben ontwikkeld’, zegt Daniel Degueldre, hoofd van het informatietechnologie-team van Infrabel.

Het bedrijf, dat zo’n elfduizend werknemers telt, heeft ook al in het verleden gewerkt aan oplossingen om technici die aan de Belgische spoorwegen werken te beschermen. Zo werkte Infrabel aan een systeem om camera’s op helmen te plaatsen die het personeel bij een ongeval waarschuwen. Door de coronacrisis krijgt de technologie nu een nieuwe toepassing.


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here