De commissie-Economie van de Kamer heeft gisteren een ontwerpresolutie goedgekeurd met regels waaraan een contact tracing-app in België zou moeten voldoen.

Advertentie

Net als in veel Europese landen werd in België gediscussieerd over het al dan niet invoeren van een contact tracing-applicatie om de verspreiding van het coronavirus op te volgen. Toen minister Philippe De Backer -die binnen de Nationale Veiligheidsraad verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van contact tracing methoden – twee weken geleden liet verstaan dat hij een applicatie niet noodzakelijk vindt, leek het er naar uit te zien dat een corona-applicatie in België er niet meteen zou komen. De Belgische regering zou voorrang geven aan manuele methoden zoals mensen opbellen of via sms verwittigen. Daar wordt vanaf volgende week intensief mee gestart.

Maar de piste van een smartphone-applicatie is nog niet helemaal verlaten. Gisteren kwam de commissie-Economie van de Kamer bijeen om een kader uit te werken voor een contact tracing-app. Meer bepaald worden in dat wettelijk kader de spelregels uitgelegd waaraan zo’n app moet voldoen.

Anoniem, gedecentraliseerd en vrijwillig

Het kader dat goedgekeurd werd door de commissie, steunt op drie belangrijke pijlers. Ten eerste moet deelname volledig anoniem zijn. Naast anoniem moet een deelname ook vrijwillig zijn. De opgeslagen data mag niet op één centrale server opgeslagen worden. In het wetsontwerp worden nog extra voorwaarden opgelegd voor het databeheer. De opgeslagen moet na verloop van tijd verwijderd worden, en de data kan niet aan externen partijen gegeven worden. Tenslotte mag een applicatie niet gecommercialiseerd worden, en moet de broncode transparant zijn. Met de meeste van die voorwaarden houdt het gezamenlijke project van Apple en Google al wel rekening. Hun technologie is sinds kort beschikbaar als een API voor appontwikkelaars.

Of de regering hiermee ook effectief de deur openzet voor Apple en Google, dat is nog te vroeg gezegd. Het kader van de commissie moet nog in een wetsvoorstel worden gegoten, dat daarna moet goedgekeurd moet worden in de Kamer. Het is in ieder geval wel niet uit te sluiten dat een corona-app er daadwerkelijk kan komen. Apple en Google bieden hun technologie aan voor één applicatie per land.

Zou jij een corona-app op je smartphone willen installeren? Laat het ons weten in de reacties!

Advertentie

3 REACTIES

  1. Ik wil wel. Maar heeft het veel nut als het vrijwillig is? Verplichten? Wie gaat dit controleren? Ofwel, indien het kan, automatisch op alle smartphones geplaatst worden. Niet wisbaar en na de crisis automatisch wissen.

  2. Zeker en vast. Al wat kan helpen om van deze pandemie vanaf te geraken is noodzakelijk – helpt zeer zeker alle gezondsheidswerkers – zelfs al moeten we er – tijdelijk – een stukje privacy voor opgeven. Als men met Corona in het ziekenhuis ligt denkt men niet meer aan Privacy dan gaan er HEEL andere dingen in je hoofd om.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here