White paper

Gebruik de cloud om van Big Data een voordeel te maken

[Partnerinfo] Clouddiensten komen in vele vormen en smaken. Er is voor bijna iedereen wel een oplossing te vinden in de digitale wolk, maar daarbij mag u niet over één nacht ijs gaan.

Big Data is de grote noemer we de mogelijkheid verstaan om via analyse grote hoeveelheden data te verwerken om er vervolgens leerrijke inzichten uit te onttrekken. De Grote Datavolumes komen steeds vaker voor bij bedrijven van alle soorten en maten, op alle markten. Het grote risico dat dan opdoemt, is de mogelijkheid dat de infrastructuur op middellange termijn niet meer zal voldoen om deze grote volumes op te vangen en op te slagen.

Om deze vooruitzichten te counteren, kijken IT-verantwoordelijken steeds vaker naar de cloud voor oplossingen. Volgens een studie van Frost & Sullivan, 2014, gebruikt 47 procent van bedrijven cloud infrastructure as a service (IaaS), terwijl nog eens 29 procent deze stap overweegt binnen de komende twee jaar.

De voordelen zijn dan ook legio: de schaalbaarheid van de cloud zorgt ervoor dat bedrijven slechts betalen voor wat ze werkelijk nodig hebben. Ze hoeven geen eigen infrastructuur te voorzien die ze achteraf gezien niet nodig blijken te hebben, of die niet toereikend zou blijken. Tegelijkertijd moeten bedrijven geen gespecialiseerde techneuten meer inhuren omdat de clouddiensten zelf voorzien in analyses en diensten die in real-time aanspreekbaar zijn. Deze factoren zorgen ervoor dat ondernemingen hun budget gerichter kunnen gebruiken.

Cloud 9 – of toch een andere?

Terwijl de cloud voor velen een oplossing is die ademruimte kan bieden, is het niet eender welke cloud u gebruikt, of vertrouwt. Om de voordelen te kunnen benutten, moet er op voorhand worden nagedacht over welk type cloud het meest in aanmerking komt. Vervolgens moeten ze de juiste provider zoeken voor hun noden.

Wie op zoek gaat naar de verschillende types komt uit bij de publieke, private en hybride cloud. Allen bieden ze verschillende vormen van beveiliging, controle, prijs en prestaties. Big Data komt echter in zoveel verschillende vormen en smaken, dat een simpele keuze nooit zo simpel is. De kans dat u met een combinatie van de mogelijkheden komt te zitten, is erg groot. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.

Wie nadenkt over de juiste strategie, moet volgende factoren in acht nemen:

  • Volledig aanbod: de databases en analysesoftware van een bedrijf zal hoogstwaarschijnlijk voorzien worden door een verscheidenheid aan bronnen en aanlevermethodes. Indien dit momenteel niet het geval is, zal dat in de toekomst ongetwijfeld wel zo zijn. Daarom is het belangrijk dat die partner kan voorzien in een breed gamma van oplossingen.
  • Sterke prestaties: om een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding te bekomen is het belangrijk dat het potentieel zo goed mogelijk benut wordt. De software die IBM aanlevert, kan hierbij helpen.
  • Veilige toegang voor geautoriseerde gebruikers: IT-beheerders moeten voorzichtig de afweging maken hoe open of gesloten ze een platform willen maken. Ook deze keuze speelt mee bij de keuze voor de cloud. Volgens een oud gezegde geldt: “once it’s out there, it’s out there.” Vandaag geldt dit meer dan ooit.

Wie meer wil weten over clouddiensten en het maken van de juiste keuze, kan hier de whitepaper vinden: LEVERAGING THE CLOUD FOR YOUR BIG DATA WORKLOADS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business