White paper

5 tips om u naar de wolken te begeven

[Partnerinfo] Uiteindelijk belanden we als bedrijf allemaal in de cloud. Al gebeurt dat niet van de ene dag op de andere. Vele beslissingen rond uw ICT brengen u al een stap dichter bij de cloud én leveren onmiddellijk voordeel op.

Uit een onderzoek in opdracht van IBM bleek dat slechts 10 procent van de bedrijven echt klaar zijn voor een overstap naar de cloud. Traditioneel staat de VS verder in het oppikken van nieuwe technologieën dan België.

We mogen dus aannemen dat ook in ons land de stapjes naar cloud computing voorlopig klein zijn. Maar met gepaste ingrepen, zowel technologisch als organisatorisch, kunt u zich al heel wat dichter bij cloud computing brengen.

1. Centraliseer, standaardiseer, consolideer, virtualiseer

Noem het gerust de Siamese vierling: centralisatie, standaardisatie, consolidatie en virtualisatie zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor zowat elk bedrijf, groot of klein, loont het de moeite om hiernaar te kijken.

Hoe meer servers centraal samen staan, hoe eenvoudiger het wordt om kosten te besparen. Enerzijds hoeft u maar één serverruimte te onderhouden, anderzijds zijn ze zo sneller en eenvoudiger te virtualiseren. Bovendien krijgt u een beter zicht op het belang van een goede informatiebeveiliging.

Ook standaardisatie is aan te raden: hoe meer uw serverpark bestaat uit servers met open standaarden en interfaces, hoe eenvoudiger het te integreren en te beheren is.

2. Denk aan beheer in de cloud

We hebben dan al een kleiner aantal servers en serverruimtes, het beheer van applicaties en zakelijke processen is in een gevirtualiseerde omgeving niet eenvoudiger. Er bestaan bijzonder veel tools om software te beheren en automatiseren maar het loont de moeite om bij de keuze van deze tools rekening te houden met een overstap naar de cloud.

U moet bij overschakeling naar de cloud controle blijven behouden over en inzicht in de beschikbare infrastructuur. Het heen en weer schakelen tussen externe en interne infrastructuur zal een belangrijke rol spelen, dus denk daaraan bij uw keuze voor een beheertool.

3. Bied IT als dienst aan

U kan zich al vertrouwd maken met de cloud logica door IT als een dienst aan te bieden aan uw medewerkers, in plaats van servers en software ter beschikking te stellen.

In plaats van gigabytes, processors en geheugen te bestellen wordt de nadruk nu gelegd op beschikbaarheid van de infrastructuur. Meteen komen concepten als SLA (service level agreement) en service catalogs (lijsten waaruit men relevante diensten kan kiezen) naar boven. U schakelt over naar het modulaire en flexibele model dat ook cloud computing kenmerkt: u betaalt enkel voor wat u gebruikt.

4. Denk na over uw kostenstructuur

Wanneer een organisatie start met cloud computing, betekent dit een overgang van ‘capital expenditures’ (capex) naar operational expenditures (opex). U betaalt immers een huurprijs in plaats van een eenmalige investering. Het loont in elk geval de moeite om eens de oefening te maken wat het effect is van de spreiding van een investering in plaats van alles meteen te betalen.

5. Denk na over uw data

Wenst u alle data binnenshuis te houden of binnen de landsgrenzen, of kan u verder gaan? Dat kan in functie van efficiëntie en kostprijs een goede keuze zijn.

Een volledige kwalificatie van alle documenten en gegevens die in het bedrijf circuleren is dus een goede voorbereiding voor de cloud. Maar het is ook nuttig als interne oefening. Als u weet welke gegevens het meest bedrijfskritiek zijn, kunt u die ook navenant behandelen bij het bewaren en beveiligen.

Wilt u meer lezen? Download deze whitepaper: The shortest path to cloud succes: your roadmap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business