Tips

Check gratis of jouw pc kwetsbaar is voor de WannaCry-worm

Het Slowaakse beveiligingsbedrijf stelt een tool beschikbaar die controleert op de EternalBlue-kwetsbaarheid die WannaCry mogelijk maakt. Daarnaast geeft het een decryptietool vrij voor de Crysis-ransomware.

Beveiligingsbedrijf Eset maakt het mogelijk om gratis na te gaan of jouw computer kwetsbaar is voor ransomware-aanvallen van WannaCry of Adylkuzz. De kleine tool gaat op zoek naar de EternalBlue-exploit die de Amerikaanse NSA vond en voor zichzelf hield. Daardoor konden hackers wereldwijd meer dan 300.000 slachtoffers maken.

Adylkuzz

Dat cijfer geldt althans voor WannaCry. Voor Adylkuzz ligt het waarschijnlijk nog een pak hoger, aangezien die malware niet zozeer functioneerde als ransomware, maar zijn geïnfecteerde toestellen gebruikte om Monero te delven, een cryptomunt à la bitcoin. Adylkuzz is daarom minder gevaarlijk dan WannaCry, maar kan zwaar wegen op je systeem; je hebt deze malware dus liever niet op je toestel.

[related_article id=”214174″]

Het Slowaakse Eset komt daarom met een voorzorgsmaatregel: het tooltje gaat op zoek naar de kwetsbaarheid die aan de basis ligt van alle miserie. Belangrijk: als de tool ontdekt dat ook jij kwetsbaar bent, wordt het lek niet meteen gedicht, dat moet je zelf nog doen. Gelukkig doe je dat simpelweg door te updaten naar de nieuwste versie van Windows.

Crysis

Daarnaast geeft Eset tevens een decryptor-tool vrij voor de Crysis-ransomware. Die maakte de laatste tijd veel slachtoffers, zij het op veel kleinere schaal dan WannaCry. De tool kan je vinden via deze link. Eens je de download installeert, zullen al je bestanden worden gedecrypteerd. Dat kan even duren, maar werkt normaal gezien feilloos.

Download hier de EternalBlue-checker

Download hier de Crysis-decryptor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business