Cursus: aan de slag met WordPress

De kans is groot dat je reeds van WordPress hebt gehoord. Op moment van schrijven draait maar liefst 32 procent van alle websites op het wereldwijde web op het platform. Ter vergelijking, het nummer twee CMS in die lijst is Joomla, met een marktaandeel van slechts 3,1 procent. WordPress geniet dus een enorme populariteit en heeft zijn succes niet gestolen.

Verover het internet

Dankzij een grote diversiteit aan thema’s is WordPress geëvolueerd van een platform uitzonderlijk voor blogging naar het perfecte middel voor een portfolio website, bedrijfswebsite … Het is geen wonder dat het platform zo populair is geworden. De aanwezige documentatie is namelijk legio en door de grote populariteit hebben heel wat interessante dienstverleners hun eigen WordPress plugin, zoals voor het uitvoeren van betalingen, beheren van kalenders … Door te kiezen voor WordPress ben je er dus zeker van dat je werkt met een platform dat vanuit alle hoeken ondersteund wordt.

Hosting: een stekje op het internet

Zelf hosten of WordPress.com

Net zoals elke website moet WordPress ook op het wereldwijde web leven. Hiervoor heb je nood aan een provider die het online houden van je website voor zijn rekening neemt. Het bedrijf achter WordPress biedt hiervoor zijn eigen dienst aan in de vorm van WordPress.com.

Met WordPress.com kan je in enkele klikken een website hebben. Standaard krijg je een wordpress.com domein (zoals clickx.wordpress.com), maar door een klein bedrag te betalen kan je een eigen domein aan je website koppelen zodat je website bijvoorbeeld ook gewoon via www.clickx.be te bereiken is.

Het grote nadeel van wordpress.com is echter dat de mogelijkheden een stuk meer gelimiteerd zijn. Voor wie geen technische kennis heeft en bovendien geen geavanceerde zaken van plan is met zijn website, kan WordPress.com een goeie optie zijn. Wie over de volledige versie van WordPress wil beschikken kijkt beter naar eigen webhosting met een WordPress installatie. Wanneer je WordPress zelf gaat hosten heb je een goeie webhost nodig (lees hiervoor zeker ook onze keuzewijzer rond webhosting).

Zelf hosten: voorgeïnstalleerd of manueel

Tegenwoordig bieden heel wat webhosts speciale ‘WordPress webhosting’ aan. Dit is echter voornamelijk marketing (lees: gebakken lucht) want er is niet zoals speciale servers of überhaupt speciale hardware voor WordPress. Wanneer er WordPress hosting wordt aangeboden, betekent dit simpelweg dat WordPress reeds geïnstalleerd staat. Je hoeft dus niet meer zelf de bestanden op de server te plaatsen, een database aan te maken en te linken …

Dan zijn er ook nog de webhosters die een ‘one-click installatie’ aanbieden voor WordPress en andere platformen. Deze functionaliteit doet wat je ervan verwacht en installeert en configureert WordPress voor je zonder dat je hiervoor zelf je handen vuil moet maken. Dit is vaak de ideale optie omdat je ook de flexibiliteit van een standaard webhostingpakket behoudt. Welke webhost je kiest is volledig je eigen keuze, maar in deze cursus gebruiken we Easyhost omwille van de voordelige tarieven. Zelfs het goedkoopste pakket biedt een vrijgevige opslagcapaciteit, dagelijkse back-ups, one-click installatie, onbeperkte bandbreedte en een gratis domeinnaam voor het eerste jaar.

Installatie van WordPress

WordPress staat bekend om zijn ‘five-minute install’, wat betekent dat het installeren van het platform dus niet veel tijd in beslag zou mogen nemen. Hoeveel tijd er werkelijk in de installatie gaat, hangt af van de gekozen methode (zelf installeren, voorgeïnstalleerde webhosting, one-click installatie …). Wij gebruiken de one-click installatie bij onze webhost Easyhost. Door in te loggen op het dashboard, ons webhostingpakket aan te klikken en vervolgens te navigeren naar CMS-INSTALLATIE kunnen we eenvoudig de laatste nieuwe versie van WordPress kiezen om te installeren. Vervolgens dienen we een paar inloggegevens te kiezen, zowel voor de WordPress website (hier zal je steeds mee inloggen wanneer je iets wil aanpassen aan de website), als voor de database (deze gegevens zal je in principe zelden nodig hebben, maar het is sowieso een goed idee om ze ergens te noteren).

Met een one-click install besparen we ons de technische taken van het installeren van WordPress.

Bevestig de gegevens, wacht even en vervolgens staat WordPress geïnstalleerd op je webhosting pakket. Welkom op clickxandclackx.be: with your kliks and klaks on the internet. Als je de cursus hebt meegevolgd sta jij ondertussen ook met je klikken en klakken op het internet, proficiat!

Voor de rest hoeven we niet meer bij onze webhost te zijn. Het vervolg van de opbouw van onze website zal zich afspelen in het WordPress dashboard. Deze vind je door te navigeren naar je website gevolgd door ‘/wp-admin’. In ons geval wordt het dus: www.clickxandclackx.be/wp-admin. Hier kan je vervolgens inloggen met de inloggegevens die je hebt bepaald bij de installatie van je website.

Na een vijftal minuten kan je jezelf officieel een webmaster noemen!

Thema

Alles begint met het kiezen van een thema, wat overeenkomt met het design van je website. Een thema is een verzameling van stijlen voor je pagina’s, berichten, formulieren, navigatiemenu’s … Standaard is WordPress uitgerust met een eigen thema van WordPress. Dit thema blijven behouden zou echter behoorlijk amateuristisch overkomen dus de eerste stap is om op zoek te gaan naar een nieuw thema. Websites zoals ThemeForest bieden professionele betalende thema’s aan, maar er zijn ook genoeg ontwikkelaars die hun thema gratis beschikbaar stellen voor alle WordPress-gebruikers.

Een nieuw thema installeren

Om een nieuw thema te zoeken en installeren navigeer je in het WordPress dashboard naar WEERGAVE > THEMA’S. Vervolgens krijg je een oplijsting van alle geïnstalleerde thema’s. Door met je muis te zweven over een van de thema’s kan je ervoor kiezen om het thema te activeren of er een live voorbeeld van weer te geven.

Het scherm biedt een overzicht van alle geïnstalleerde thema’s.

Interessanter is echter de knop NIEUW THEMA TOEVOEGEN. Via de EIGENSCHAPPENFILTER filter je makkelijk de beschikbare thema’s zodat je enkel de thema’s te zien krijgt die relevant zijn voor jouw website. Kies er een leuk thema uit en klik op de knop INSTALLEREN. Wanneer de installatie is afgerond, verschijnt er een knop ACTIVEER waarmee je het thema kan toepassen op je website. Bekijk nu opnieuw je website (tip: klik linksboven in het WordPress dashboard op de titel van je site om snel je site te bekijken) en aanschouw de nieuwe stijl van je website.

Gebruik filters om een thema te vinden dat aansluit bij je noden.

Navigatiestructuur bedenken

In het stuk “de zeven hoofdzonden van webdesign” viel al te lezen dat een ondoordacht design een van de grootste hoofdzonden is. Blader dus gerust even terug naar dit artikel om te lezen hoe je te werk gaat om een logische navigatiestructuur voor je website uit te dokteren. Op het einde van deze stap moet je een hiërarchisch overzicht hebben van alle pagina’s die je op je website wel en hoe ze zich verhouden ten opzichte van elkaar. Voorlopig zet je alles gewoon op papier, de technische uitwerking regelen we in de volgende stappen.

Pagina’s aanmaken

Een website bestaat uit meerdere pagina’s: homepage, over ons, contact … Al deze pagina’s moeten uiteraard worden aangemaakt, aangevuld en vervolgens in de navigatie terechtkomen.

Klik links in het WordPress dashboard op PAGINA’S en kies vervolgens voor NIEUWE PAGINA. Een pagina bestaat uit verschillende blokken en elk blok heeft zijn eigen type. Het bovenste blok is bijvoorbeeld voor de titel van de website, bijvoorbeeld ‘Over ons’. Vervolgens ga je verder met blokken spelen om zo blokje per blokje je pagina op te bouwen. Voeg bijvoorbeeld een blok toe met wat tekst en vervolgens een blok met een afbeelding. Er zijn heel wat verschillende types blokken beschikbaar dus experimenteer gerust met de mogelijkheden. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, klik je rechtsboven op de knop PUBLICEER. Door op VOORBEELD te klikken kan je alvast kijken hoe de pagina eruit zal zien zonder hem live te zetten.

Wie graag met blokken speelt zal veel plezier beleven aan WordPress.

Voeg alle gewenste pagina’s toe en voorzie ze alvast van wat inhoud indien gewenst. Voorlopig kan je de inhoud van de pagina’s ook blanco laten (behalve de titel) om ze te gebruiken als blauwdruk voor je website.

Pagina’s toevoegen aan de navigatie

Zolang er nergens op je website wordt gelinkt naar de pagina’s, kan de bezoeker ze simpelweg niet vinden. Het is dus zaak om de pagina’s toe te voegen aan je navigatie (of om via een link in een artikel of in een andere pagina te linken) om de pagina beschikbaar te maken voor bezoekers. In veel gevallen worden nieuwe pagina’s automatisch toegevoegd aan de hoofdnavigatie, maar vaak is het wenselijk om hier zelf de volledige controle over te hebben. Navigeer hiervoor naar WEERGAVE > MENU’S.

De goed uitgedachte navigatiestructuur concretiseren we nu in een menu.

Links in het keuzemenu kan je kiezen wat je wil toevoegen aan het navigatiemenu. Vink alle pagina’s die je in het menu wil aan en klik vervolgens op de knop AAN MENU TOEVOEGEN. Vervolgens kan je de pagina’s rechts organiseren in een logische hiërarchie. Het is ook mogelijk om dropdowns aan te maken of menu-items toe te voegen waar er geen afzonderlijke pagina voor is. Een voorbeeld hiervan is het menu-item ‘Handige links’, dat bestaat uit een dropdown met twee links. Klik hiervoor links op ‘Aangepaste links’. Vervolgens dien je een URL en titel in te voeren. Wanneer je enkel een titel wil en het navigatie-item nergens naar wil linken, gebruik je een #-icoon in plaats van een URL. Tot slot voegen we nog twee aangepaste links toe. Deze kunnen we in de menustructuur wat naar rechts slepen zodat ze worden gezien als een subitem van de verzamelnaam ‘Handige links’. Op de website zal dit menu-item worden weergegeven als een dropdown met twee subitems. Vergeet achteraf niet op de knop MENU AANMAKEN te klikken om de wijzigingen op te slaan.

Het gewenste menu activeren

Tot slot dien je te definiëren dat het thema dit menu moet gebruiken als hoofdmenu. Klik hiervoor bovenaan op LOCATIES BEHEREN en selecteer het menu als hoofdnavigatie. Sla de wijzigingen op en navigeer naar je website om te controleren of het menu eruit ziet zoals jij het in gedachten had.

Maak duidelijk aan WordPress welk menu gebruikt moet worden als hoofdnavigatie.

Homepage instellen

Standaard toont WordPress geen homepage, maar een verzameling van je laatste blogberichten. Wanneer je liever een pagina instelt als homepage, navigeer je naar INSTELLINGEN > LEZEN. Hier kies je vervolgens voor ‘Een statische pagina’ en selecteer je welke pagina je wil gebruiken als startpagina.

En nu?

Nu heb je de essentie van een website, zijnde een verzameling pagina’s die aan elkaar gelinkt zijn en beschikbaar voor alle internetgebruikers. Gefeliciteerd! Uiteraard is er nog veel meer aan WordPress. Zo kan je bijvoorbeeld een eigen webshop installeren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business