Geven mijn pc’s nog een teken van leven? Om snel uit te vissen of een pc ergens in je netwerk nog actief is, kan je die ‘pingen’. Wil je zo’n controle op regelmatige basis uitvoeren, dan ben je beter af met Mortens HostAlive. Die automatiseert het proces (naar verschillende systemen tegelijk, als het moet) en […]

Advertentie

Geven mijn pc’s nog een teken van leven?

Om snel uit te vissen of een pc ergens in je netwerk nog actief is, kan je die ‘pingen’. Wil je zo’n controle op regelmatige basis uitvoeren, dan ben je beter af met Mortens HostAlive. Die automatiseert het proces (naar verschillende systemen tegelijk, als het moet) en doet nog wel wat extra.

Logischerwijze voeg je in Mortens HostAlive eerst alle gewenste hosts aan de te scannen lijst toe. Dat kan op basis van de computernaam, maar ook op basis van het IP-adres. Wil je behoorlijk wat systemen controleren, dan kan je de verschillende toestellen zelfs groeperen. Vervolgens kan je met één druk op de knop alle ingevoerde systemen pingen. Je kan overigens zelf de tekst instellen die mee met zo’n ping moet worden verstuurd en aangeven hoeveel keer elke host moet worden gepingd. Een traceroute (met resolutie van de hostnamen) is eveneens mogelijk.

[download_file]

Maar er is meer. Bij elk systeem kan je tevens naar specifieke poorten laten scannen. Je kiest ook zelf op welke manier(en) Mortens HostAlive je op de hoogte moet brengen van de ping- en scanresultaten. Uiteraard lees je in het programmavenster zelf het verdict af, maar een geluidje afspelen of een pop-upvenster zijn net zo goed mogelijk. Of je laat het resultaat in een logbestand opslaan waarna je hiervan een html- of csv-rapport laat genereren. Ook handig: Mortens HostAlive kan je de resultaten automatisch doormailen.

Mortens HostAlive is zeker geen tool waar elke gebruiker zit op te wachten, maar voor wie frequent wil polsen of zijn servers of andere hosts nog een teken van leven geven, is het best handig!

Advertentie