Tips

MetaScan Client: Veelkoppig alarmsysteem tegen virusaanvallen

Met MetaScan Client scan je thuiscomputers of bedrijfsnetwerken als je het gevoel hebt dat je besmet bent. Het roept daarbij de hulp in van 43 scanengines, al kan het zelf geen virussen verwijderen.

Hoewel alle antivirussoftware hetzelfde doel lijkt te hebben, namelijk het vinden en verwijderen van malware, zijn er vele soorten en maten van gereedschap in omloop. Niet elk beveiligingsprogramma is even uitgebreid, maar als je het op de juiste manier gebruikt, kun je er je voordeel mee doen.

Zo biedt Opswat een gratis programma dat nooit je pc of netwerk op dagelijkse basis zal kunnen beschermen, maar het komt erg van pas als je snel zeker wilt weten of je systeem besmet is.

[download_file]

Dit desktopprogramma is namelijk het logische vervolg van MetaScan Online, een gratis online dienst die 43 verschillende antivirusmotoren gebruikt om verdachte bestanden te scannen. Daar horen ook gerespecteerde beveiligers bij, zoals McAfee, F-Secure, ESET en AVG.

[related_article id=”161920″]

MetaScan Client kan dus de hulp inroepen van heel wat partijen, maar is zelf niet in staat om dreigingen te verwijderen. Het is bovendien een bijzonder simpel programma. Je start het op, klikt op scannen en na verloop van tijd vertelt het je of je besmet bent, zonder specifiek erbij te zeggen welke virusmotor de indringer heeft gevonden.

Als je besmet bent, wordt het tijd om andere hulp in te roepen, bijvoorbeeld met het installeren van (gratis of betaalde) antivirussoftware, of het inzetten van een andere ad-hoc virusscanner van Comodo of Malwarebytes.


Opswat biedt zowel een clientversie als een serverversie, waardoor MetaScan Client een nuttige tool kan zijn voor systeembeheerders om een snelle scan uit te voeren op toestellen van bezoekers of werknemers die contact willen maken met de VPN-tunnelverbinding.

Zolang je MetaScan Client ziet als een nuttige aanvulling op je huidige beveiliging, is dit een handig tooltje om achter de hand te hebben, en kan je vitale informatie geven als je vaste antivirussoftware door de mand valt.

Houd er rekening mee dat je jezelf moet registreren om MetaScan Client te kunnen uitproberen. De download is bovendien een proefversie; systeembeheerders die het programma goed kunnen gebruiken, moeten contact opnemen met Opswat voor een commerciele licentie. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business