Tips

Download: bèta openSUSE 12.3

OpenSUSE ligt op schema om op 13 maart versie 12.3 van zijn besturingssysteem vrij te geven. De bèta is er al.

In 2012 zag het er niet zo goed uit voor SUSE’s Comunitylinux openSUSE. Het project miste zijn deadlines en moest volledig geherorganiseerd worden; Uiteindelijk verscheen openSUSE in september en daarna leek het project zich te herpakken. De bèta van openSUSE 12.3 is alvast mooi op tijd.

OpenSUSE krijgt niet zoveel aandachtals Fedora, Mint of Ubuntu krijgen, maar de bedrijfsvariant, SUSE Linux Enterprise Server (SLES) is nog steeds een van de grote serverdistributies. Linuxprofessionals weten dat je openSUSE en SUSE enkel op eigen risico kan negeren.

[download_file]

OpenSUSE is ook een van de grote distributies die bij KDE als desktop gebleven is in de plaats van GNOME of een van de spin-offs zoals MATE en Cinnamon. Deze bèta gebruikt KDE 4.10 RC2.

De definitieve release van KDE 4.10 is gepland voor de eerste week van februari. Dus als openSUSE 12.3 uitkomt, zla het al KDE 4.10 hebben.

Het draait niet alleen om KDE. OpenSUSE gebruikt ook tools van andere desktops. De bestandsbeheerder Thunar van XFCE zit erin. Deze heeft tabs, verbeterde bookmarks en een check voor vrije ruimte bij het starten van een kopieeropdacht. OpenSUSE heeft ook LXDE’s bestandsbeheerder PCMan.

Onder de motorkap zal OpenSUSE de 3.7.1-linuxkernel gebruiken. De belangrijkste verbetering is het netwerk. De kernel heeft TCP Fast Open, die het openen van webbpagina’s met 10 tot 40 procent versnelt. Hij omvat ook Server Messenge Block (SMB2) voor de ondersteuning van Windows-pc-bestanden.

Deze kernel is geweldig in de ondersteuning van ARM. Dit opent de deur voor een makkelijke port naar ARM-systemen zoals de Chromebook van Samsung. Er zijn zelfs al ARM-builds van eerdere OpenSUSE’s beschikbaar.

Wat toepassingen betreft, openSUSE heeft OpenOffice 3.6 als tekstverwerker en Firefox 18 als webbrowser.

Wil je het zelf proberen? Rep je dan naar de downloadpagina voor de bèta van openSUSE 12.3. En zoals altijd: wees voorzichtig met onaffe software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business