Tips

Download: Fedora 18 is er eindelijk

Hij heeft rustig de tijd genomen, maar de recentste versie van Red Hats communityversie van Linux, Fedora 18, is er eindelijk.

Na maanden uitstel is Fedora 18 dan toch klaar

Het heeft lang genoeg geduurd! Na maanden uitstel is Red Hats communitydistro Fedora 18 beschikbaar om te downloaden.

[download_file]

Fedora 18, ook genoemd Spherical Cow of Bolvormige Koe, moest er al zijn op 6 november. Zeven keer uitstel later is het eindelijk beschikbaar. Wat was nu het probleem? Volgens Robyn Bergeron, Red Hats projectleider voor Fedora, was het herschrijven van Fedoras installatie- en updateprogramma Anaconda de flessenhals. Volgens Bergeron was dit een eenmalige miskleun. In de toekomst zal Fedora vasthouden aan zijn halfjaarlijkse releasecyclus.

De nieuwe Anaconda is ontworpen om Fedora vlotter en sneller te installeren. Volgens Fedora ondersteunt die installatie van lokale bronnen zoals CD en DVD maar ook images die op een harddrive staan, NFS, http en FTP. Installatie kan gescript worden met kickstart om een installatie te automatiseren voor een groot aantal machines. Het kan ook gebeuren over VNC. Een grote waaier aan opslagapparaten wordt ondersteund zoals LVM, RAID, iSCSI en multipath. Anaconda voorziet ook geavanceerde debuggingsfuncties zoals remote logging, toegang tot de Pythondebugger en het opslaan van exception dumps vanop afstand.

Met al het werk dat al gedaan is, blijven er nog wel bugs over, vooral als het gaat over UEFI, de nieuwe bootmethode voor Windows-pc’s. Er zijn manieren om het aan de praat te krijgen, maar het makkelijkste is toch om Secure Boot gewoon uit te schakelen.

Wat krijg je eens de installatie gebeurd is? Om te beginnen geeft Fedora je veel meer keuzes voor desktopinterfaces dan zijn concurrenten. Gnome is de standaard en jammer genoeg is dat Gnome 3.6 met de Nautilus-bestandsbeheerder die van geen kanten werkt.

Gelukkig zit je bij Fedora niet vastgeklonken aan Gnome 3.6. Het bevat ook Nemo, de volledig functionerende Nautilus-fork, MATE, de Gnome 2.x-stijl-fork en mijn persoonlijke favoriete desktop, Cinnamon. Om deze te installeren moet je eerst een andere interface installeren en dan een alternatieve desktop. KDE en Xfce zijn ook opties bij de installatie.

De belangrijkste veranderingen in Fedora zijn er voor systeembeheerders en niet zozeer voor gebruikers. De grootste verbeteringen zijn de volgende:

System Storage Manager (SSM)

Dit is een gebruiksvriendelijke tool in de commandoregel die een overzicht geeft van de opslagbeheertools. Devices, opslagpools, volumes en snapshots kunnen beheerd worden met een tool die dezelfde syntax gebruikt om alle opslag te beheren. Daarbij heeft Fedora nu StorageManagement, een collectie tools en libraries om SAN-netwerken en NAS-opslag te beheren.

Offline systeemupdate

Dit doet exact wat het belooft. Het staat toe om kritieke systeemonderdelen offline te updaten. Voorlopig is deze functie enkel geïntegreerd in Gnome. Fedora’s ontwikkelaars verwachten dat anderen het snel zullen opnemen omdat het niet met Gnome-specifieke software is opgebouwd.

Samba 4

Samba is lang Linux’ oplossing geweest om bestanden en printers te delen met Windowscomputers. Nu met Samba 4 wordt ook Active Directory ondesteund.

Cloudondersteuning

De nieuwe Fedora  omvat ondersteuning voor Eucalyptus, de private Infrastructure-as-a-Service-clouds en de Folsom-release van OpenStack.

Virtualisatiebeheer

Zoals altijd ondersteunt Fedora KVM voor virtuele machines. Maar daarbovenop ondersteunt het nu ook de recentste versie van oVirt. Dat heeft de ambitie een ‘data center ready virtualization management program’ te zijn.

Zet alles bij elkaar en je krijgt een distributie die de weg wijst voor de ernstige Linuxservers en Red Hat Enterprise Linux (RHEL) in het bijzonder. Ik heb nog niet genoeg naar Fedora 18 gekeken om het als desktop aan te raden. Ik weet al wel dat ik het aanraad aan iedereen die ernstig datacenter- en linuxserver-werk heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business