Reviews

Logitech Logi Dock review: is dit het dockingstation voor jouw kantoor?

Logi Dock header
Voordelen
Prima geïntegreerde speakers
Nadelen
Tegenvallende verbindingssnelheid
Aanbevolen prijs: €449
Waar te koop?
Totaalscore 6
Logitech bracht eerder dit jaar de Logi Dock uit - een dockingstation voor de zakelijke markt waarvan Logitech zegt dat het ‘alles kan doen met één kabel’. Na twee weken lang onze laptops aan het dock te hebben verbonden, is het tijd voor de review. Wil je de Logi Dock hebben, of kies je beter voor de concurrent(en)?

Dockingstations heb je tegenwoordig in steeds meer smaken, van passieve- tot actieve docks die je laptop bijvoorbeeld van stroom kunnen voorzien via de usb-c-poort. Meestal krijg je op deze docks simpelweg een reeks extra poorten ter aanvulling van de poorten die je op je laptop terugvindt. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk meerdere schermen of externe (usb-a) schijven aansluiten. Een dock met extra aansluitingen én een ingebouwde speakerphone: die hadden we nog niet eerder gezien. Logitech brengt daar verandering in met de Logi Dock. Na een lange periode van afwezigheid in dit segment, moet dit het laatste dockingstation zijn dat je hoeft aan te schaffen. Maar is dat ook zo?

Extra aansluitingsmogelijkheden

De naamgeving Logi Dock doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een volwaardig dock. Kijken naar de poortsituatie, dan vinden we twee usb-a- (3.2 Gen 1, 5 Gbps), drie usb-c (3.2 Gen 1, 5 Gbps) poorten en Displayport 1.4 en HDMI 2.0 aansluitingen. Wat hierbij opvalt is dat Logitech voor relatief lage usb-snelheden heeft gekozen en er bijvoorbeeld geen aansluiting voor sd-kaarten in het dock aanwezig is. Bij het gebruiken van het dock viel verder op dat alle poorten achterop geplaatst zijn. Even snel een usb-stick of andere accessoire inpluggen wordt daarmee net wat lastiger.

Als je het dock enkel gebruikt om bijvoorbeeld usb-dongles in te pluggen, dan heb je daar uiteraard geen last van, maar gezien het om een dock gaat, hadden we dit toch liever anders gezien. Wat de verdeling van usb-a en usb-c-poorten betreft, kunnen we wel zeggen dat we blij verrast zijn dat het dock veel usb-c-poorten heeft, wat hem futureproof maakt. Steeds meer accessoires stappen over op usb-c; usb-a mag nu nog wel de overhand hebben, maar de verwachting is wel dat dit snel gaat opschuiven.

Geschikt voor 4K-schermen?

Waar we het ook nog over moeten hebben zijn de schermaansluitingen die we achterop vinden. Op de specificatielijst staat dat het dock twee 4K schermen tegelijkertijd kan aansturen. In de praktijk is dat helaas anders uitgevallen. Met onze HP Spectre X360 (modeljaar 2019) of Dell Latitude (beiden ondersteunen Displayport alt-mode en Thunderbolt 3 via usb-c), konden we slechts één 4K paneel aansturen, terwijl het andere scherm slechts op Full HD kon draaien. Wat de oorzaak hiervan is, is ons niet geheel bekend. Bij alle testen werden de originele kabels van Logitech gebruikt, maar ook Thunderbolt-gecertificeerde kabels loste het probleem niet op.

Daarmee lijkt het dock vooral gericht op zakelijke gebruikers die één scherm aansluiten. Als we naar de productpagina van de Logi Dock kijken, dan zien we ook enkel voorbeelden van opstellingen met één scherm. Hoewel dat niet indicatief hoeft te zijn van de werkelijke hardwareondersteuning is dit toch wel enigszins een tegenvaller. Heb je twee Full HD schermen dan is dit overigens geen issue – de Logi Dock lijkt enkel moeite te hebben met meerdere 4K schermen. Mogelijk is dit simpelweg een beperking van de bandbreedte, gezien het dock alle data over usb-c alt-modus moet verzenden.

Elegant maar fors kastje

Toen we de Logi Dock uit zijn doos namen, waren we positief verrast met het ontwerp van het dock. De stoffen voor- en zijkanten geven het dock een elegant uiterlijk waarmee hij in elke omgeving zijn plek kan vinden. Voor de onder-, boven- en achterkant maakt Logitech gebruik van mat plastic. Wat ons betreft een prima keuze en tezamen met de stoffen speakergril voelt het dock degelijk aan. Dat wordt ondersteund door het gewicht van het dock. Echt verbazingwekkend is het gewicht ook niet – het dock bevat namelijk aan de forse kant, en bevat naast de speaker- en aansluitingshardware ook een ingebouwde ventilator om alle componenten koel te houden.

Een volgende generatie zou wat ons betreft wel wat compacter mogen zijn. Zeker voor thuisgebruik is het een flink apparaat op je bureau. Ja, het ontwerp staat ons wel aan, maar na werktijd is het net wat té opzichtig.

Mocht je denken dat dit een on-the-go dock is, dan is dit het moment om je mindset te veranderen. Logitech positioneert dit als het dock voor vaste werkplekken, thuis of op kantoor. Hierdoor moet het vooral makkelijker worden om naadloos tussen (werk)plekken te wisselen. Dat Logitech het dock op die situaties heeft gericht, merk je ook aan de ingebouwde verlichting. Standaard gaat dit aan zodra een laptop op de usb-c-input poort wordt aangesloten. Handig, tenzij je het dock installeert op jouw eigen werkplek in je slaapkamer; na verloop van tijd besloot mijn laptop namelijk ‘s nachts eens aan te gaan, waarbij ook de verlichting werd ingeschakeld. De usb-kabel elke nacht uit je laptop trekken lost dat natuurlijk wel op, maar is wat mij betreft niet optimaal. Beter zou zijn als je de verlichting in de Logi Tune-software zou kunnen uitschakelen. Tenminste, dat is onze mening.

Dock voor videogesprekken

Verder bouwde Logitech natuurlijk speakers in. Die worden gebruikt voor conferentiegesprekken, in tandem met de microfoons die in het dockingstation aanwezig zijn en de aanraakgevoelige knoppen aan de bovenzijde. Hiermee kun je bijvoorbeeld je microfoon en webcam aan- en uitzetten, evenals het volume van je speakers aanpassen. De speakers klinken wat ons betreft prima voor gesprekken via videoconferentieapps als Teams en Meet, en ook voor het luisteren van muziek kun je ze zonder problemen gebruiken. Vergelijk ze echter zeker niet met losse desktopspeakers. Dit is vooral handig als je laptopspeakers niet goed genoeg zijn, en je te weinig ruimte hebt voor afzonderlijke speakers.

Over de microfoons zijn we ook te spreken. Anderen konden mij zonder problemen verstaan, en er was daarbij ook weinig tot geen omgevingsgeluid te horen. Perfect voor werkmeetings of een Skype-avond, dus.

Logi Tune: waar zijn de instellingen?

Minder te spreken zijn we over Logi Tune. Er is eigenlijk ook weinig om over te spreken. De software is erg barebones en bevat slechts een handvol instellingen voor het dock. Eén daarvan is dat je met het dock sneller meetings kan joinen door je agenda op de Tune-software aan te sluiten. Verder laat de software je kiezen voor een snelle of slome usb-verbinding tussen je laptop en de Logi Dock. Wat het bestaansrecht is van deze instelling, ontgaat ons een beetje. Op de agenda-instelling zijn we wel enigszins verliefd geworden. Zo rap een meeting kunnen binnentreden – zeker als je regelmatig aan geplande afspraken vastzit – is een extraatje dat ons wel kan bekoren. Heel bijzonder is het wellicht niet, maar daarentegen zeker wel handig.

Voor een apparaat dat 449 euro mag kosten, hadden we wel wat uitgebreidere software verwacht. Specifiek hadden we meer instellingen willen zien voor aangesloten schermen, de knoppen die het dockingstation bevat en bijvoorbeeld de werking van USB Power Delivery, zodat je dit handmatig zou kunnen uitschakelen als je laptop bijvoorbeeld (tijdelijk) niet hoeft te worden opgeladen. Zeker als apparaten lang aan het dock hangen zou zo’n instelling wel handig zijn; zo voorkom je dat er op den duur schade ontstaat aan de batterij door het langdurig opladen.

Eindoordeel

De Logi Dock heeft ons de afgelopen weken verrast. Laten we beginnen bij wat is bevallen. Dan gaat het vooral om de ingebouwde speakers, microfoons, extra usb-poorten, het elegante ontwerp en de plug-en-play aansluiting via de meegeleverde usb-c-kabel. We kunnen erover discussiëren of we het ontwerp liever kleiner hadden gehad, maar als je de ruimte hebt op je bureau, vormt dat alvast geen belemmering.

Wat wel een belemmering vormt is de beperkte aansluitingsmogelijkheden voor zo’n prijzige dock. Eigenlijk hadden we naast een reeks usb-poorten toch ook wel een sd-kaartlezer en RJ45 Ethernet-aansluiting verwacht. Ook vinden we het aanbod qua schermaansluitingen enigszins beperkt. Voor het aansluiten van twee monitoren moet je één hdmi en één DisplayPort kabel hebben. Gebruik je normaliter enkel HDMI of DisplayPort, dan moet je dus een extra kabel aanschaffen.

logitech dock

Dan zijn er nog de problemen bij het aansluiten van twee 4K-monitoren: dat lijkt simpelweg niet tot de mogelijkheden te behoren. Logitech stelt op zijn productpagina dat de Logi Dock dit ondersteunt, maar onze testen wijzen uit dat dit niet werkt. We vragen ons daarbij ook af of de dockinginterface zoals Logitech het noemt, wel voldoende data kan vervoeren. Een Thunderbolt-aansluiting was, wat ons betreft, hier beter op zijn plaats geweest.

Onder de streep blijven we dan over met een dock dat 449 euro kost en vooral goed lijkt te zijn in de videoconferentie-taken. Ja, het is ook een dock, maar daarvoor zouden we hem niet aanschaffen. De markt van krachtige Thunderbolt en usb-docks is oververzadigd en we zouden er dan ook liever voor kiezen om een los dockingstation te kopen met daarnaast een conferentiespeaker of hoofdtelefoon. Logitech heeft beiden in één pakket geprobeerd te gooien en daar is zeker markt voor, maar of deze eerste worp ook direct succesvol is?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business