RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Ergonomisch design
  • Eenvoudige set-up
  • Uitstekende speakers en microfoon
  • Automatische niet-storen modus
CON
  • Niet draadloos
  • Geen actieve ruisonderdrukking

Met een Jabra Evolve2 30 op je hoofd voelen die eindeloze videocalls een stuk aangenamer. Deze headset vormt een mooie mix tussen ergonomie, functionaliteit en prijs.


Na een jaar thuiswerken weten we inmiddels dat goed materiaal essentieel is. Voor wie doorheen de dag veel moet vergaderen of bellen met klanten, is een koptelefoon met een goede microfoon eigenlijk een vereiste. Het nadeel is dat een kwalitatieve headset al vaak duur uitdraait. Jabra introduceerde onlangs de Evolve2 30, een budgetvriendelijke headset gericht op de professionele gebruiker. Met zijn Elite draadloze earbuds heeft Jabra ons al vaak weten te overtuigen, maar kunnen ze dat ook met hun office producten? Na enkele vergaderingen en interviews te houden met de Evolve2 30 op ons hoofd, kwamen we tot de volgende conclusies.

Comfortabele lichtgewicht

Zoals zo vaak beginnen we met het design. Ergonomie is een belangrijk gegeven, zowel thuis als op kantoor. Daar heeft Jabra bij het ontwerpen van deze headset gelukkig rekening mee gehouden. Op de website schrijft de fabrikant dat ze voortdurend experimenten uitvoeren met proefpersonen om tot het meest comfortabele design te komen. Evolve2 30 voelt ontzettend licht aan en de hoofdband kan je verstellen om de ideale positie te vinden. De oorkleppen bevatten zachte schuimkussens om het comfort te verhogen. Door het comfortabele design kan je de headset heel de dag door op je hoofd laten zitten zonder dat je daar tegen het einde van de dag ongemak zal door ervaren. Bovendien is de headset dankzij de meegeleverde draagzak makkelijk mee te nemen. Handig voor wie pendelt tussen verschillende werklocaties.

Verder heeft Jabra gekozen om het design van de Elite2 30 sober een functioneel te houden. De microfoon zit aan je rechteroor en klap je open en dicht zonder dat er veel show bij aan de pas komt. Nog aan je rechteroor zitten bedieningsknoppen om het volume te regelen. Interessant is de ‘Niet storen’-modus die je aanzet door op de Microsoft Teams-knop op de rechteroorklep te duwen. Dat doet een rood lichtje opbranden waardoor je collega’s weten dat je liever even niet gestoord wordt. Heel opvallend is dat lichtje wel niet. Tijdens videocalls wordt dit automatisch ingeschakeld. De bedieningsknoppen zijn goed bereikbaar als de headset op je hoofd zit, al verlangt de linkshandige ook eens wat knoppen aan zijn goede kant.


Plug-in and play

De installatie van een headset kan soms een heel gedoe zijn. Daar doet Jabra niet aan mee. De headset bestaat uit een koptelefoon met USB-kabel. Je kan kiezen voor een USB C-poort of USB-A poort als je de koptelefoon ook in combinatie met je smartphone wilt kunnen gebruiken. Sluit de kabel op je apparaat en de headset is klaar voor gebruik. Geen installatie van softwareprogramma’s of verbindingen met bluetooth. Zo simpel kan het zijn.

Werken met een goede ouderwetse kabel heeft zijn voor- en nadelen. USB-verbinding is betrouwbaarder dan een bluetoothverbinding. Bluetooth kan het nu eenmaal op ongelegen momenten eens laten afweten; dat zal je met deze headset niet voorhebben. Langs de andere kant bieden draadloze headsets wel meer bewegingsvrijheid. Gaat je deurbel of wil je een koffietje zetten tijdens de meeting dan sta je gewoon op. Met een USB-kabel is je radius beperkt tot hoever de kabel dat toelaat, wat bij deze headset niet zo ver is (tenzij je op een mobiel apparaat aangesloten bent). Het ontbreken van een ondersteunende applicatie laat je ook niet de mogelijkheid om de audio-instellingen naar je eigen behoeften in te stellen.

Uitstekende audio en microfoon

Dat laatste hebben we tijdens het gebruik van de Jabra Elite2 30 wel nooit als een gemis ervaren. De geleverde audiokwaliteit is immers uitstekend. Onder de oorkleppen zitten 28mm en een geavanceerde chipset om je geen enkel detail te laten missen tijdens een vergadering. Maar de headset blinkt voor meerdere toepassingen uit. Ook tijdens het luisteren van muziek en of het bekijken van video waren we aangenaam verrast door de helderheid van het geluid. De bassen kinken lekker diep voor de liefhebbers. We hadden nog wel graag een ANC-functie gezien die je via een knop kan inschakelen. De oorkleppen kunnen veel geluid wegfilteren, maar niet alles onderdrukken. Een luxe waar we toch aan gewend geraakt zijn en die we in de earbuds van Jabra wél terugvinden.

Het laatste element dat we moeten beoordelen is de microfoon. Hier is de ruisonderdrukking wel aanwezig. De microfoon focust zich op je spraak zodat de impact van achtergrondgeluiden geminimaliseerd wordt. Dat leidt er toe dat iedereen je normaal gezien goed zou moeten verstaan als je spreekt. Onze tests waren in ieder geval positief.

Verdict

Voor wie vaak moet videobellen tijdens de werkuren is de Jabra Evolve2 30 zonder twijfel een enorme meerwaarde. Het lichte ontwerp maakt dat de headset comfortabel op het hoofd blijft zitten voor meerdere uren en je dient de headset maar even snel in te pluggen als de vergadering start om te kunnen gebruiken. Bovendien is de headset gelicentieerd voor Microsoft Teams en andere erkende videoconferentiesoftware. Voor al die functionaliteiten betaal je bij veel merken minstens 100 euro, maar met een instapprijs van 67,25 euro blijft Jabra Evolve2 30 daar vlotjes onder. Maak van videomeetings een plezier!

Deze headset is verkrijgbaar via de webshop van Jabra of bij amazon.nl.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here