RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Draagbaar formaat
  • Aansluiting voor smartphone
  • Heldere beeldkwaliteit
  • Vlotte touchbediening
  • Perfect voor entertainment en videocalls
CON
  • Twee kabels voor aansluiting
  • Audio kan beter
  • Hoge prijs

Wat krijg je als je een tablet met een monitor kruist? Het antwoord is de AOC 16T2.

Wat zit er zoal in je werkrugzak? Beoefen je een kantoorfunctie, dan is een laptop natuurlijk essentieel. Je muis neem je misschien ook wel mee zodat je die thuis kan gebruiken. Maar we durven vrij zeker te zijn dat je een monitor meestal op je bureau laat staan. Tenzij je een AOC 16T2 hebt, want deze 15,6” monitor past gewoon in je rugzak. Met deze monitor wil AOC zich dan ook vooral op de pendelaar richten, die zijn verplaatsingstijd nuttig wil besteden.  

Voor thuis of onderweg

Om dat mogelijk te maken, mag de aansluiting natuurlijk niet te complex zijn. AOC maakt dat met de 16T2 zeker niet moeilijk. Meer dan een USB-C kabel en een HDMI-kabel heb je niet nodig. Zelfs netstroom is niet vereist, want de monitor heeft een ingebouwde batterij die tot 10 uur kan meegaan. Wat me wel opvalt, is dat die twee kabels niet dezelfde lengte hebben. Ik ben nog niet tot een besluit gekomen of ik de USB C-kabel te kort vind of de HDMI-kabel te lang. Volgens AOC zou je in principe enkel maar nood hebben aan de USB-C kabel om een wirwar aan kabels op je bureau te vermijden. Zo kan je de monitor ook aansluiten op je smartphone. Dat werkte in de praktijk niet altijd even goed, omdat niet elk apparaat de Display Port volledig lijkt te ondersteunen. We hadden dus nog vaak de HDMI-kabel nodig om de monitor goed te kunnen gebruiken. Je kan in plaats van de USB-C aansluiting ook de monitor aansluiten via de USB-A dongle zonder een bijhorende externe driver te hoeven installeren, wat andere draagbare monitoren wel eens vereisen. De touchfuncties op het scherm zijn dan wel niet geactiveerd.

Maar goed, je mag dezer dagen natuurlijk niet veel onderweg zijn, dus heb ik de monitor maar toegevoegd aan mijn thuiskantoor. Ook daar biedt de 16TS troeven. Door zijn compacte formaat neemt de monitor niet veel plaats in op je bureau, al zullen veel mensen thuis wellicht een grotere monitor verkiezen. Heb je daar niet de ruimte voor, maar wil je het kantoorgevoel toch nabootsen, dan kan de 16T2 een gulden middenweg zijn. Bovendien zit een magnetische Smart Cover mee in de doos die je makkelijk aan de laptop vastmaakt, en die je als steun en voet kan gebruiken om de monitor in de optimale hoek te zetten. De Smart Cover dient ook ter bescherming van het display als je de monitor meeneemt. AOC levert nog een voetstuk mee om de monitor aan de muur vast te maken. Zo verandert de monitor als het ware in een kleine televisie.

Heldere beelden

Het scherm mag dan wel klein zijn, de beeldkwaliteit is zeker niet minimaal. Om het uit te drukken in technische specificaties heb je een beeldresolutie van 1920×1080 pixels, een verversingsgraad van 60Hz en een responstijd van 4ms. Klinkt goed op papier. Ook in de praktijk zorgt het voor heldere beelden. Het IPS-paneel zorgt voor diepe kleurweergaven. Van mij had de screen-to-body ratio nog wel groter gemogen; ik ben persoonlijk niet zo fan van dikke schermranden. Het display heeft 10 touchpoints om schermaanrakingen te registreren en reageert zeer vlot op je aanrakingen. Voor de audio heeft de 16T2 ingebouwde speakers aan beide zijkanten. De audiokwaliteit is degelijk, maar neemt af wanneer je het volume op een hoog niveau zet.

Het gevoel van een tablet

Omwille van het compacte design en de mogelijkheid om het scherm te bedienen met touch, voelen draagbare monitoren zoals de AOC 16TS soms meer aan als een tablet dan een monitor. Ik betrapte me er vaak op dat ik tijdens het gebruik aan het zoeken was naar een toetsenbord. De monitor komt voor mij dan ook meer tot zijn recht als je hem voor ontspanning gebruikt. Mijn favoriete set-up was de monitor voor de laptop plaatsen en zo naar videocontent kijken of zelfs de laptop op mijn salontafel zetten en de monitor in mijn handen houden terwijl ik in de zetel zit. Hij is zeker niet geschikt om als primair beeldscherm te gebruiken tijdens het werken. De meerwaarde die een monitor in die context biedt is juist dat je een veel groter scherm hebt om op te kijken. Het display van de AOC 16TS is nauwelijks groter dan je laptop. Je kan er ook geen muis en toetsenbord op aansluiten. Wat je wel kan doen, is je videocalls afspelen op de monitor en je laptop als primair beeldscherm behouden.

Geniet nog meer van je favoriete series.

Verdict

Wanneer we weer een gezonde mix tussen thuiswerken en werken op kantoor hebben, dan zal de 16T2 voor heel wat mensen een handig gadget zijn. Je kan de monitor makkelijk overal mee naar toe nemen, ook de flexibiliteit tussen laptop en smartphone is een pluspunt. Tot die tijd kan hij ook thuis van dienst zijn, als je de monitor op de juiste manier gebruikt. We ondervonden toch een paar kleine gebreken. De prijs van 320 euro is voor een kleine monitor pittig. De monitor lijkt voorlopig nog niet beschikbaar te zijn bij Belgische webshops, maar via amazon.nl kan je hem al te pakken krijgen.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here