Reviews

Lenovo Yoga Slim 7 review: slimmer en sneller werken

Voordelen
Slank design
Snelle processor
AMD-processor drukt de prijs
Uitstekende batterijduur
Helder display
Nadelen
Laptop kan luidruchtig worden bij zware opdrachten
Gezichtsherkenning laat het soms afweten
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Lenovo Yoga Slim 7 staat garant voor uitstekende prestaties, waar je hem ook voor gebruikt. Deze laptop doet het woord ‘slim’ alle eer aan.

Ondertussen zijn al heel wat Lenovo-laptops de revue gepasseerd. En zelden brengt de fabrikant een laptop op de markt die ons teleurstelt. Dat geldt ook voor de Yoga-reeks van Lenovo. Wanneer de Yoga Slim 7, de nieuwste additie van de Yoga-familie in mijn thuiskantoor arriveerde, waren mijn verwachtingen dan ook hooggespannen. Ik rolde met veel plezier mijn yogamatje uit om met deze laptop aan de slag te gaan. Dit zijn mijn bevindingen.

Een laptop op zakformaat

Ik was best wel verrast door de afmetingen van de laptop toen ik de Yoga Slim 7 uit zijn doos haalde. Want op basis van de afmetingen zou je op het eerste zicht denken dat je een Chromebook vast hebt die doorgaans kleiner en lichter zijn dan gewone laptops. De Yoga Slim 7 meet slechts 320,6 mm x 208 mm x 14,9 mm, en met een gewicht van slechts 1,4 kg weegt de laptop vederlicht. Waar smartphones groter lijken te worden, lijkt het er op dat laptops juist meer compacter en lichter beginnen worden. Ik ben daar persoonlijk wel fan van, want het maakt het toch aangenamer je laptop in je rugzak te steken. Zolang een lichter design maar niet gepaard gaat met verminderde technische capaciteiten. Dat is voor deze laptop zeker niet het geval, maar daar komen we later uitgebreid op terug.

Wat verder opvalt aan het design, zijn de 7 poorten. Van linksboven naar rechtsonder zijn dat twee USB-C poorten (waarvan één bestemd is voor de oplader), een HDMI-poort, en aansluiting voor koptelefoon, twee USB-A poorten en een SD-kaartlezen. Anders dan sommige modellen binnen de Yoga-reeks, opteert Lenovo voor de Yoga Slim 7 niet om een tabletmodus in te bouwen. Aangezien we eigenlijk niet zo fan waren van die tabletmodus, is het ontbreken ervan zeker geen gemis. Een eenvoudig design is voor een laptop vaak nog het beste.

Helder beeld en geluid

Nu de laptop opengeklapt is, kunnen we het display bespreken. Dat is afhankelijk van de uitgave die je koopt 14” of 15” groot. Met de beeld-to-body ratio zit het zeker ook goed, met dunne schermranden aan de zijkanten. Zelfs de schermrand aan de bovenkant die de 720p webcam en infraroodcamera onderbrengt, is niet storend breed. Deze laptop is zeker geschikt voor het kijken van YouTube-video’s of Netflix-series. Met een beeldresolutie van 1920×1080 pixels is het beeld zeer scherp, en ook kleuren en zwart worden heel helder weergeven. Bijdragend aan het kijkplezier zijn de Dolby Atmos-luidsprekers, door Lenovo steevast aan de zijkanten van het toetsenbord geplaatst, die garant staan voor een goede audiokwaliteit.

Werkplezier verzekerd

Maar je koopt natuurlijk geen laptop van rond de duizend euro om er enkel video’s mee te bekijken. Je betaalt enkel zoveel voor een laptop als die uitmuntende prestaties kan afleveren. Het is interessant om te zien dat Lenovo de keuze aanbiedt tussen een processor van Intel of één van AMD. Ons testmodel had een AMD Ryzen 7 4800U-processor aan boord. Die doet de prijs van de laptop toch met honderd tot tweehonderd euro zakken, dus het is een keuze die zeker te overwegen valt want je boet niet aan kwaliteit in als je voor AMD kiest in plaats van Intel. De goedkoopste uitgave met een marktprijs van 899 euro heeft de AMD Ryzen 5 4600U als processor, en heeft kan op enkele kleine verschillen na dezelfde specificaties voorleggen als de Ryzen 7 (16GB RAM, 265GB ROM). Dankzij de krachtige processor werkt de laptop zeer snel, en kan die moeiteloos zwaardere taken of multitasken aan. Al is moeiteloos misschien toch wat te sterk uitgedrukt, want de laptop kan luidruchtig worden bij het verwerken van zwaardere opdrachten. Het is een storend element, maar meer als een kleine smet is het ook niet. Want werken met de Yoga Slim 7 is bijna even rustgevend als een yogasessie, mede door het aangename gevoel dat het toetsenbord en het trackpad geven. Ook moet je je over batterijduur geen zorgen maken, want de batterijduur kan zelfs bij intensief gebruik 14 uur mee en is in minder dan een half uur voor 50% opgeladen.

Ook voor laptopgamers kan de Yoga Slim 7 een goede keuze zijn. De grafische kaart is ofwel een AMD Radeon ofwel een Nvidia GTX 1650. In combinatie met de krachtige processor kan de laptop met uitzondering van games die de hoogste grafische standaarden eisen (zoals Red Dead Redemption 2) de meeste games wel aan. Fortnite en League of Legends zal zonder problemen lukken. Hou opnieuw in gedachten dat ook gamen ervoor kan zorgen dat de processor luidruchtiger gaat draaien.

Gezichtsdetectie niet foutloos

Hoewel het woord ‘Slim’ in de naam vooral verwijst naar het slanke design, past ook de Nederlandse betekenis van het woord perfect bij deze laptop. De Yoga Slim 7 is ontworpen om het dagelijkse gebruik te stroomlijnen met enkele slimme ingebouwde functies. Één van deze slimme functies is een infraroodcamera met tof-sensoren om je laptop aan de hand van gezichtsherkenning te ontgrendelen. De sensoren kunnen namelijk detecteren wanneer je even van je scherm weggaat en herkennen je gezicht wanneer je terugkomt zodat het scherm automatisch ontgrendeld wordt. Zo klinkt het toch op papier, want in de praktijk stelden we vast dat deze beveiligingsfunctie nog niet helemaal op punt staat. De camera sloeg er niet altijd in om mijn gezicht onmiddellijk te herkennen, zelfs niet als ik helemaal voorover boog. Het viel meer dan éénmalig voor dat ik zelfs nog ouderwets mijn pincode moest ingeven. Dat is geen ramp, maar de meerwaarde van gezichtsdetectie is juist dat je dat niet hoeft te doen. Dit probleem heb ik niet voorgehad met de HP Zbook Studio G7 die ik vorige maand gereviewd heb. Gelukkig kan je ook nog terugvallen op de vingerafdrukscanner als je dol bent op biometrisch inloggen.

In de praktijk werkte de gezichtsherkenning nog niet altijd even vlot.

Conclusie

Met de Yoga Slim 7 heeft Lenovo weer een prachtig apparaat afgeleverd. De laptop is veel compacter dan dat we van Yoga-modellen gewend zijn, maar als gebruiker hoef je voor dat slankere design geen enkele concessie te maken op technisch vlak. Yoga Slim 7 boet niets in aan rekenkracht, en staat garant voor uitmuntende prestaties. Het display zorgt voor prachtige beelden, en ook over de batterijduur kunnen we absoluut niet klagen. Aan de gezichtsherkenningstechnologie mag nog wel gesleuteld worden, want dit was juist het element waarmee Lenovo de Yoga-reeks naar een nog hoger niveau wilde tillen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business