RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Mooie en overzichtelijke interfac
  • Goede beveiliging
  • Mooie en overzichtelijke interfac
  • Goede beveiliging
CON
  • Relatief grote impact op surfsnelheid
  • Geen managementfuncties
  • Relatief grote impact op surfsnelheid
  • Geen managementfuncties

Avast is een erg bekende aanbieder van beveiligingssoftware aan consumenten. Hoe goed is de zakelijke variant van de antivirussoftware?

Advertentie

 
Avast is één van de populairste gratis antivirusprogramma’s in de consumentenwereld. De zakelijke endpointbeveiliging van de antivirusspecialist komt heel vertrouwd over. De donkere maar moderne interface is onderverdeeld in drie menu’s: Status, Bescherming en Privacy. Onder Status zie je meteen of je systeem beschermd is. Je kan bovendien met een druk op de knop een antivirusscan starten.
 
Onder Bescherming woont het gros van de mogelijkheden. Hier kan je geavanceerde scans starten, de ingebouwde firewall bedienen en de Real Site-bescherming activeren. Die laatste moet je van phishing-aanvallen beschermen door er voor te zorgen dat je niet per ongeluk naar een site met malware wordt omgeleid. De leukste functie is volgens ons de ingebouwde Sandbox. Daarin kan je applicaties uitvoeren die je niet 100 procent vertrouwd. In de Sandboxomgeving kunnen ze geen schade aanrichten, zelfs wanneer ze malafide blijken te zijn. De ingebouwde rootkitbescherming bij het opstarten is ook mooi meegenomen.
 

 
Avast biedt een bovengemiddelde bescherming. Tijdens de laatste maand van de testperiode hield de software alle 0-day-bedreigingen tegen. Avast slaagt er verder in 99,9 procent van de meest voorkomende recente malware tegen te houden. Ook dat is net iets beter dan het gemiddelde. In de eerste maand lagen de resultaten dan weer iets lager: 98,9 procent voor de 0-days en 98,1 procent voor de malwaresamples is geen fenomenale score.
 
De impact van Avast op een Windowssysteem ligt in de lijn van de verwachtingen. Browsen ondervindt het meeste last, met een verhoging van de laadtijd van populaire websites tot 20 procent.  Applicaties opstarten of bestanden kopiëren verloopt niet noemenswaardig trager dan met andere software. Tot slot presteert Avast goed als het op meldingen aankomt. Geen enkele site werd tijdens de test onterecht geblokkeerd, en de detectie van valse positieven was beperkt.
 

 
Avast Antivirus Business lijkt ons vooral tot zijn recht te komen als zakelijk alternatief voor een klassieke consumentenbeveiliging. Uitgebreide managementfuncties vinden we hier immers niet terug. Denk daarbij aan een dashboard waarmee je bijvoorbeeld verschillende systemen van werknemers in één keer kan configureren. Op zichzelf is het antivirusprogramma echter uitstekend, net als de bescherming die het biedt.
 

Prijs: 33 euro per licentie per jaar
 
+ Mooie en overzichtelijke interface
+ Goede beveiliging
 
Relatief grote impact op surfsnelheid
Geen managementfuncties