Reviews

HP ZBook 14u G4 getest: nichelaptop met imperfecties

Voordelen
Nadelen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
HP maakt spectaculaire workstations onder het ZBook-label, maar de 14u G4 illustreert dat niet al wat blinkt goud is.

 
Naar workstation-normen is de ZBook 14u G4 van HP best bescheiden. Het toestel zit in een niet onaardig maar sober en donker chassis dat zakelijk en professioneel aanvoelt, maar de wow-factor mist die sommige andere toestellen in de ZBook-reeks bezitten. Je zou de 14u G4 een budgetworkstation kunnen noemen in vergelijking met bijvoorbeeld ZBook Studio-laptops, al spreekt het prijskaartje van 2.772 euro exclusief BTW voor de variant die wij onder handen namen dat tegen.
 
De Intel Core i7-7600U-processor die het toestel aandrijft is nochtans niet zo uitzonderlijk. Je vindt de cpu terug in tal van krachtige ultrabooks in de consumentenmarkt. De dualcore-cpu is op papier geen doetje, al merkten we dat de theoretische boostsnelheid van 3,9 GHz niet gedurende noemenswaardige periodes behouden blijft. De processor maakt van de ZBook 14u een best krachtige en responsieve laptop, zolang je niet van plan bent heel cpu-intensieve workloads te draaien zoals het renderen van 3D-beelden of video’s.
 

3D-bewerking

We zien dit toestel meer als een werkpaard voor bijvoorbeeld een ontwerpende architect die een afzonderlijke renderserver ter beschikking heeft. De 16 GB aan RAM gecombineerd met AMD’s FirePro W4190M-grafische kaart zorgen er immers voor dat de workstation vlot overweg kan met bijvoorbeeld CAD-bestanden. Op het vlak van klassieke productiviteit, waarbij we denken aan kantoorsuites en online toepassingen, kan je niets aanmerken op dit toestel. De FirePro-gpu is in dit geval natuurlijk compleet overbodig.
 
HP rust de ZBook 14u G4 verder uit met een PCIe-SSD van 512 GB. Dat is de snelste vorm van conventionele opslag die dezer dagen beschikbaar is, zodat de SSD op geen enkel moment een flessenhals vormt. Over het algemeen presteert deze laptop naar verwachting, al zijn er twee belangrijke pijnpunten.
 

Pijnlijk scherm

Het display is een laptop in deze prijsklasse onwaardig. Het 14 inch-aanraakscherm heeft een full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels) en maakt op papier gebruik van IPS-technologie. In de praktijk heeft het scherm echter een kijkhoek die meer doet denken aan een goedkoop TN-paneel. Zeker wanneer je in een verticale hoek naar het scherm kijkt treedt er heel snel drastische kleurvervorming op.
 
De batterij is een ander pijnpunt, al is het probleem hier een stuk genuanceerder. Bij erg licht gebruik meten we een autonomie van meer dan tien uur, wat bovengemiddeld is. Ga je iets intensiever aan de slag met de laptop, dan geeft die er al na ongeveer 2,5 uur de brui aan en dat is snel. We vermoeden dat de FirePro-kaart hier de schuldige is. In tegenstelling tot het scherm waarvan de povere kwaliteit niet goed te praten valt maakte HP hier een afweging van autonomie versus prestaties. Hoe zwaar je daar aan tilt, hangt af van de manier waarop je de ZBook wil gebruiken.
 

Mooie aansluitingenselectie

Nemen we een stapje achteruit, dan zien we dat HP ondanks enkele tekortkomingen wel degelijk weet hoe je een goede workstation in elkaar zet. De bouwkwaliteit van de laptop is uitstekend en het touchpad werkt aangenaam. De laptop is bovendien best compact en licht, zeker geziend e hardware aan boord.
Het toetsenbord, dat voorzien is van verlichting achter de toetsen maar desalniettemin een omgestoten glas water overleeft, typt lekker weg. Alle belangrijkste aansluitingen tekenen bovendien present: USB 3 is aanwezig in de vorm van een twee klassieke USB-poorten en één type-C-aansluiting. Een extern scherm kan je verder via DisplayPort aansluiten maar voor legacy-doeleinden is de laptop ook uitgerust met VGA. Ethernet mag natuurlijk niet ontbreken en tot slot zien we graag dat er een smartcard-lezer aan boord is.
 
De HP ZBook 14u G4 lijkt gebouwd voor een erg specifieke niche: de 3D-ontwerper die een mobiele workstation wil, maar rendert op een ander toestel. Voor die niche doet de ZBook G4 wat hij moet, al blijft de schermkwaliteit naar onze mening een moeilijk te vergeten minpunt.
 

Prijs: 899 euro
 
+ Bouwkwaliteit
+ Interessante nichehardware
+ Aansluitingen
 
Ondermaatse schermkwaliteit
Matige autonomie bij intens gebruik

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business