RECENSIEOVERZICHT
PRO
CON

Ben je fotograaf of grafisch designer en op zoek naar een kleurenaccuraat scherm, dan hoort de DreamColor Z24x op je verlanglijstje.


 
De DreamColor Z24x ziet er juist hetzelfde uit als de DreamColor Z27x, maar dan kleiner. Het scherm heeft dezelfde matte, zwarte behuizing met schermranden van twee centimeter en een bijpassende staander die je kan optillen, draaien en kantelen. Aan de rechterkant vind je vijf knoppen terug, waarmee je de instellingen kan openen en het scherm kan inschakelen. Verder heeft de monitor een DisplayPort-, HDMI- en DVI-input, een audio-output en vijf USB 3.0-poorten. Een mooie selectie van connectiemogelijkheden, al hebben sommige schermen een nog uitgebreider aanbod.
[related_article id=”173333″]
Het 24-inchpaneel van HP is voorzien van een niet-reflecterende coating, heeft een refresh rate van 60 Hz en een maximum helderheid van 300 cd/m2. Verder heeft de monitor een pixelreactietijd van 6 milliseconden, een contrastratio van 1.000:1 en een aspectratio van 16:10. De DreamColor Z24x G2 heeft een maximum resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels, wat een normale waarde is voor een 24-inchmonitor.
De Z24x biedt een goede selectie van beeldinstellingen, waaronder AdobeRGB, BT.709, Native, sRGB, User Defined en Adjust sRGB. Bij deze laatste optie worden de standaard RGB- en gammainstellingen gebruikt, maar kan je de kleurtemperatuur – gaande van warm tot koud – zelf kiezen. Verder kan je eveneens de scherpheid aanpassen, Dynamic Contrast inschakelen, Aspect Ratio aanpassen en de Picture In Picture-vensters configureren. In tegenstelling tot bij sommige andere schermen heb je geen geavanceerde instelmogelijkheden met zes kleuren en heeft de Z24x geen ingebouwde kalibratie. Wel kan je de DreamColor Calibration Solution-software van de website van HP downloaden. Om deze applicatie te gebruiken, heb je wel een ondersteunde kleurenmeter nodig.
 

Uitstekende kalibratie

Gelukkig is de DreamColor Z24x al erg goed gekalibreerd wanneer je deze voor het eerst opstart. Wanneer we de rode, groene en blauwe kleuren van het scherm meten, zien we dat deze erg goed bij hun optimale waardes liggen. Kleuren zien er rijk en uitgesproken uit en zijn goed gesatureerd. Ook de grijze kleuren worden erg goed weergegeven. Het scherm toont elke kleur van de DisplayMate 64-Step Grayscale-test. Hierdoor zie je veel details in beelden en donkere zwarten doen de kleuren er beter uitspringen.
 
Indien je op zoek bent naar een 24-inchmonitor die kleuren erg accuraat weergeeft, dan hoort de DreamColor Z24x op je verlanglijstje. Het scherm wordt in de fabriek erg goed gekalibreerd en heeft brede kijkhoeken. Bovendien heb je meer dan voldoende connectiemogelijkheden.
 

Score: 8/10
 
Prijs: 510 euro
 
+ Uitstekende kleurenaccuraatheid
+ Veel poorten
+ Brede kijkhoeken
 
Duur
Lage resolutie