Reviews

QNAP TS-253B review: luide race-NAS

Voordelen
Goede prestaties
Uitbreidbaar
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Duur
Luid
Komt zonder opslagdrives
Aanbevolen prijs: €631,61
Waar te koop?
Totaalscore 7
Deze doos van QNAP is een NAS met twee bays en is bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven die een schaalbare netwerkopslag nodig hebben.

De NAS gebruikt een Intel Apollo Lake J3455-CPU – een quadcore processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz – en de AES-NI hardware-encryptie van Intel. Voor onze test gebruiken we een QNAP met 8 GB RAM, maar er bestaat eveneens een 4 GB-versie, die honderd euro minder kost. Het toestel ondersteunt hot-swapping en kan je voorzien van 2,5- en 3,5-inchdrives met een maximum capaciteit van 10 TB. Jammer genoeg moet je deze drives zelf kopen; de NAS wordt zonder opslagmedia geleverd. Je kan de QNAP TS-253B configureren voor RAID 0, 1, 5, 6 en 10. Verder kan je het interne PCIe x2-slot voorzien van een add-on-kaart van QNAP, zoals de QM2 M.2 SSD/10 GbE-combokaart, of een draadloze adapterkaart. Bij de QNAP TS-253B krijg je twee LAN-kabels en een afstandsbediening om muziek en video af te spelen.

Gebruiksvriendelijke webinterface

De NAS gebruikt het QTS NAS-besturingssysteem van QNAP, welke een gebruiksvriendelijke webinterface heeft die aan Windows doet denken. Ook kan je het toestel beheren met een iOS- of Android-smartphone, al moet je in dat geval meerdere apps downloaden. QNAP biedt onder andere Qmanager, Qfile, Qmusic en Qphoto aan. Het Control Panel in de webinterface is je belangrijkste beheerconsole waar je de systeeminstellingen kan wijzigen, privileges instelt en je netwerkconnecties beheert. Ook kan je vanuit dit menu je applicaties bewonderen. Je kan QNAP- en third-party-apps downloaden in het App Center. Hier vind je meer dan 100 apps terug voor back-up en synchronisatie, bestands- en contentbeheer, communicatie, entertainment, domotica en security. Ook zijn er tientallen mail-, malware- en diagnosetools en kan je If This Then That (IFTTT) gebruiken.

[related_article id=”215053″]

Het is relatief eenvoudig om de TS-253B te installeren. Nadat we twee Seagate 6 TB HGST SATA-drives hadden geïnstalleerd, lanceerden we de Qfinder Pro-tool. Deze tool bevat installatie-instructies en tutorials en herkende onmiddellijk de drive. Via de Smart Installation Guide gaven we een naam en paswoord op voor de NAS en configureerden we de netwerkinstellingen en schijven. Na ongeveer tien minuten waren de drives geformatteerd en klaar voor gebruik.

Goede prestaties, veel lawaai

De TS-253B presteert goed op onze lees- en schrijftests. We testten hoe lang het duurt om een map van 4,9 GB te uploaden en downloaden. Het toestel leest met een snelheid van 65 MBps, wat bijna twee keer zo snel is als de Asustor AS6302T en even snel als de Asustor AS3202T. Deze toestellen zijn eveneens van twee bays voorzien. De QNAP TVS-463 met vier bays is het snelste toestel dat we onder handen namen met een leessnelheid van 86 MBps. De schrijfsnelheid van de TS-253B is 75 MBps, waarmee het toestel wederom sneller is dan de Asustor AS6302T en deze keer eveneens de Asustor AS3202T overtroeft. De Synology DiskStation DS1515+ met vijf bays presteert op deze test het beste, met een schrijfsnelheid van 85 MBps. Jammer genoeg staan tegenover deze goede prestaties wel een hoge kostprijs en veel lawaai. Zeker wanneer je de NAS in een leefruimte plaatst, zal het geluid van het toestel irritant zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business