Reviews

HP Z2 Mini G3 review: lilliputter-pc

Voordelen
Prijs
Compact
Robuust
ISV-gecertificeerd
Ondersteunt tot zes schermen
Connectiviteit
Prijs
Compact
Robuust
ISV-gecertificeerd
Ondersteunt tot zes schermen
Connectiviteit
Nadelen
Geen topprestaties
Uitbreidingsmogelijkheden
Geen Thunderbolt 3-ondersteuning
Geen topprestaties
Uitbreidingsmogelijkheden
Geen Thunderbolt 3-ondersteuning
Aanbevolen prijs: €1750
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Z2 Mini is een interessant workstation als je niet veel ruimte wilt opofferen.

Denken we aan workstations, dan spoken er meteen beelden van grote, logge computers door ons hoofd. HP bewijst dat het anders kan en bracht een piepklein kastje op de markt dat moet opboksen tegen andere zakelijke desktops. In tegenstelling tot consumentencomputers zijn workstations geoptimaliseerd voor beroepsdesigners, wetenschappers en data-analisten. Als gamer behaal je betere prestaties voor een vriendelijker prijsje als je investeert in een setup met een Core-processor van de Intel-familie. Workstations hebben een andere architectuur en moeten vooral betrouwbaar zijn en goed functioneren met professionele software. Onder de motorkap treffen we meestal Intel Xeon-cpu’s en Nvidia Quadro of AMD Radeon Pro-videokaarten. HP is marktleider in het land der workstations en heeft een ruim assortiment van tweetaktjes tot vlammende sportbakken. Geen enkele andere zakelijke computer is echter zo compact en onopvallend als deze digi-dwerg.

Onder de motorkap

De Z2 Mini komt voor in verschillende uitvoeringen. Zo heeft het basismodel slechts een Intel Core i3-processor, 4 gb aan werkgeheugen en 1 tb aan opslagruimte, zonder dedicated gpu. Het model dat wij testten is een pak krachtiger, met een Intel Xeon E3-1225V5, 32 gb aan ramgeheugen, 256 gb aan ssd-geheugen, 1 tb aan hdd-opslag en een zakelijke gpu, de Nvidia Quadro M620. Met Windows Pro voorgeïnstalleerd en een draadloos muis-en-toetsenbord-setje in de doos. De Quadro M650 is meer dan voldoende voor zakelijke toepassingen en de Xeon-cpu biedt ondersteuning voor ecc-geheugen, maar hyperthreading ontbreekt helaas. Achteraan kan je het kastje openen door het veiligheidsslotje te ontsleutelen en zo fans, ram, hdd, ssd of moederbord vervangen. Ruimte voor extra componenten ontbreekt, voor bijvoorbeeld een extra drive bay of gpu, dus in de praktijk zal je enkel nieuwe componenten aanschaffen voor een upgrade of ter reparatie.

Het harnas van de Z2 mini is pikzwart met inkepingen in de hoeken voor de fans. De behuizing is helemaal vervaardigd uit metaal, zodat je hem met een gerust hart kan plaatsen in gevaarlijke werkruimtes. Achterop vind je maar liefst vier DisplayPort-aansluitingen, zodat je met gemak zes schermen kan koppelen. Daarnaast vind je de voedingsadapter, ethernet-aansluiting, twee usb 3.0-poorten, twee usb c-poorten en een headset jack terug. 802 ac wi-fi en Bluetooth 4.2 zijn de draadloze technologieën van dienst.

Geen prestatiekoning

[related_article id=”218793″]

Ben je op zoek naar de aller-, allerbeste prestaties, dan laat je de HP Z2 Mini G3 beter links liggen. Zoek je een zakelijke computer voor cad-toepassingen of om meerdere monitors te koppelen, dan is deze lilliputter wel interessant. De Z2 Mini heeft immers een isv-certificaat en is dus getest om optimaal te functioneren met software zoals AutoCAD, Revit en Solidworks. Over lawaai hoef je je ook geen zorgen te maken, want dankzij de twee interne fans is deze computerdwerg muisstil. Ideaal voor in opnamestudio’s, bijvoorbeeld.

Al met al is de Z2 Mini een erg innovatief product dat het stigma doorbreekt dat een workstation groot van formaat moet zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business