Reviews

De grote browser benchmarktest (januari 2013)

In de grote browser benchmarktest worden de belangrijkste browsers tegenover elkaar gezet. Welke browser komt er als de winnaar uit?

De vorige grote browser benchmarktest is nog maar enkele maanden geleden, maar er is sindsdien genoeg veranderd om een nieuwe vergelijking te verantwoorden.

Collega Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet.com heeft de belangrijkste browsers aan een aantal benchmarks onderworpen. De tests werden uitgevoerd op een Windows 7 (32-bit)-pc, met een P8600 2.4GHz dual core processor, 4 GB RAM, en een NVIDIA GeForce 9400M grafische kaart.

Dit zijn de browsers die werden getest:

  • Chrome 24
  • Chrome 23 (ter vergelijking met nieuwe versie)
  • Firefox 18
  • Firefox 16 (ter vergelijking met nieuwe versie)
  • Opera 12
  • Internet Explorer 9 (32-bit)
  • Internet Explorer 10 (32-bit)
  • Safari 5

SunSpider JavaScript Benchmark

SunSpider is een benchmark die de focus legt op reële JavaScript-toepassingen zoals manipulatie van tekst en encryptie. De benchmark werd in 2007 ontwikkeld door Apple’s Webkit team, en wordt beschouwd als de meest omvattende browserbenchmark. Maar omdat browsers ondertussen veel sneller zijn geworden, worden de tests nu als te gemakkelijk beschouwd.

Internet Explorer 10 blijft nog steeds, de duidelijke winnaar. De browser voert de test dubbel zo snel uit als Firefox 16 en Internet Explorer 9.

De nieuwste versie van Google Chrome doet het beter als de vorige, maar Firefox 18 lijkt net te zijn achteruit gegaan.

V8 Benchmark

V8 is een JavaScript-benchmark die door Google gebruikt wordt om de V8 JavaScript-engine van hun Chrome browser te optimaliseren. De uiteindelijke score wordt berekend uit de resultaten van zeven veeleisende tests.

Het mag niet echt verbazen dat Chrome 24 met verve slaagt in deze test, gevolgd door Chrome 23. Firefox 18 moet het stellen met een derde plaats.

Peacekeeper Benchmark

Peacekeeper is van de hand van Futuremark, de makers van nog andere benchmarks zoals 3DMark en PCMark. De test omvat heel wat meer dan alleen de JavaScript-engine, en geeft een goed algemeen beeld van de snelheid van een browser.

Google Chrome 23 weerhoudt Chrome 24 van een eerste plaats. Opera 12 volgt op een verre derde plaats.

Firefox 18 doet het beter dan Firefox 16, maar over het algemeen loopt Mozilla in deze test de concurrentie achterna.

Kraken Benchmark

Dit is Mozilla’s JavaScript-benchmark. Een zeer veeleisende test die, net als SunSpider, de nadruk legt op het creëren van een realistische werkdruk voor een browser.

Firefox 18 en Chrome 24 gaan nek aan nek, maar Firefox doet het toch net iets beter. Mozilla en Google lijken goed hun best te hebben gedaan, de scores zijn heel wat beter dan de vorige versies.

Microsoft heeft nog heel wat werk voor de boeg, wil het Google en Mozilla in deze test kunnen verslaan. Internet Explorer 10 eindigt op een vijfde plaats.

RoboHornet Benchmark

RoboHornet is een nieuwe browserbenchmark. Het is Google’s visie op een modulaire, onafhankelijke, open bron-benchmark die tests omvat die gecreëerd en geselecteerd werden door ontwikkelaars en designers.

Momenteel zit RoboHornet nog in een alpha testfase. Er wordt nog hard gewerkt aan de benchmark, en de resultaten moeten voorlopig dan ook met een korrel zout worden genomen.

Firefox 16 weet Firefox 18 nipt te kloppen, terwijl Opera 12 de derde plaats verovert. Chrome 23 moet genoegen nemen met de vierde plaats, maar doet het daarmee wel beter dan het nieuwere Chrome 24.

Octane Benchmark

Dit is Googles nieuwste benchmark, gebaseerd op de V8 suite. Google gebruikt deze benchmark om hun Chrome-browser te testen.

Google Chrome 24 verlsaat de concurrentie zonder problemen. Firefox 18 is slechts een verre tweede.  Internet Explorer 10 en Opera 12 moeten het stellen met plaats drie en vier.

Conclusie

Welke browser is nu de snelste? Het is moeilijk om harde conclusies te trekken uit de testresultaten, aangezien er geen algemene winnaar is. Chrome 24 wint in twee van de tests, de andere vier topposities gaan naar Internet Explorer 10, Chrome 23, Firefox 18 en Firefox 16. Puur statistisch gezien, komt Chrome 24 er dus uit als winnaar.

Dat gezegd zijnde, is de score van Microsofts Internet Explorer 10 in de SunSpider benchmark best indrukwekkend. De browser doet het bovendien ook goed in de andere tests. Microsoft heeft duidelijk hard gewerkt om de browser te verbeteren.

Het is wel opmerkelijk dat de oudere versies van Chrome en Firefox het in verschillende tests beter doen dan de nieuwste versies. Mozilla en Google lijken hun aandacht wat minder te richten op snelheid dan voorheen. (Tenzij de benchmarks hun verbeteringen gewoon niet accuraat kunnen weergeven.)

Prestatiegewijs lijkt JavaScript eigenlijk geen enkel probleem meer voor browsers. Zeker bij reële tests is er nauwelijks een verschil te merken (op enkele HTML5 sites na, omdat die soms geoptimaliseerd zijn voor een specifieke browser). Een paar milliseconden winst hier of daar maakt eigenlijk niet veel meer uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business