5G wordt wel eens de technologie met oneindig veel toepassingen genoemd. En toch zijn het steeds dezelfde voorbeelden die de revue passeren. Tijd om hierin verandering te brengen. Met andere voorbeelden, maar binnenkort hopelijk ook met uw innovatieve projecten.

Advertentie

5G is vele malen sneller dan 4G, maar nog veel belangrijker: je kan data met veel minder vertraging versturen dan bij 4G en je kan veel meer apparaten ondersteunen dan bijvoorbeeld met Wifi. En het biedt een betere ondersteuning voor lokale privé-netwerken.

Een privé 5G-netwerk biedt vele voordelen. Bedrijven kunnen een netwerk bouwen dat precies past bij de behoeften van hun toepassingen. Ze kunnen hun eigen prestatienormen instellen, inclusief capaciteit, betrouwbaarheid en meer. Het netwerk is ook inherent veilig: de eigenaar heeft volledige controle over wie er toegang heeft.

5G is ook een zegen voor ‘edge computing’. Als een toepassing gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om videobeelden van een productielijn te analyseren, moet er bij probleem zo snel mogelijk worden ingegrepen. Met een 5G-verbinding naar een server in hetzelfde gebouw kan die reactiesnelheid herleid worden tot tientallen milliseconden of zelfs minder. Ook de betrouwbaarheid stijgt als je de data niet naar de server stuurt over de publieke cloud.

Zelfrijdende voertuigen schakelen versnelling hoger

De snelheid van veel automatisch geleide bedrijfsvoertuigen is momenteel beperkt om de kans op ongevallen te verkleinen. Als de sensors op deze voertuigen via een 5G-netwerk met hun server kunnen communiceren, kan men gevaren veel sneller en accurater inschatten en stappen ondernemen om potentiële incidenten te voorkomen. Tests hebben uitgewezen dat zulke 5G-opstelling kan leiden tot een vervijfvoudiging van de snelheid

Ook voor videobewaking kan 5G een wereld van verschil betekenen. Tot nu toe moeten de meeste bedrijven zich, ook in gevarenzones, beperken tot analyses na een incident omdat voortdurende monitoring onwerkbaar is. Maar met 5G kunnen videobeelden in milliseconden naar een server ter plaatse worden gestuurd, en daar automatisch worden geanalyseerd. Zo kan men afwijkingen op tijd vaststellen en ongevallen voorkomen in plaats van ze achteraf te analyseren.

Begeleiding en bescherming op booreilanden

De snelle en accurate uitwisseling van visuele en sensorgegevens kan op vele manieren het verschil maken. Op een booreiland, bijvoorbeeld, kan men continu controleren of mensen de juiste beschermende uitrusting dragen, en wanneer een werknemer een handschoen uittrekt, de machine automatisch stilleggen om ernstig letsel te voorkomen.

Met edge computing kan je drones lichter en goedkoper maken. De rekenkracht aan boord kan worden vervangen door een edge computing server, die de data ontvangt en bijna realtime instructies terugstuurt. Zo kan je de drones slimmer maken, beter laten samenwerken en een langere batterijduur bezorgen. Dan kan je ze ook bijvoorbeeld inzetten in havens. In plaats van medewerkers bij een mogelijk incident op onderzoek te sturen, ook ‘s nachts bij ruw weer, kan men nu een drone inzetten om high-definition beelden vast te leggen en versturen over een privé 5G netwerk. Dit is veiliger maar ook veel sneller dan het optrommelen van een team om dit met een boot te doen.

Ogen op afstand

5G kan werknemers ook toegang geven tot deskundige hulp. Met een wearable apparaat zoals een slimme bril kan een ingenieur een expert via een bijna-realtime verbinding een expert raadplegen. Die wordt als het ware een extra paar ogen op afstand. Zo kan men fouten voorkomen die de werknemer in gevaar brengen of die kunnen leiden tot een incident verderop in de productieketen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe 5G en edge computing de veiligheid kunnen helpen verbeteren. We kunnen er nog enorm veel meer geven, in uiteenlopende gebieden. Van mijnbouw tot gezondheidszorg en van productie tot detailhandel, ontdekken bedrijven dat een privé 5G-netwerk hen kan helpen om complexe problemen op te lossen.

Aan de slag!

Nu het 5G-spectrum in België officieel is verdeeld, houdt niets u nog tegen om ook aan de slag te gaan. Met privé 5G hoeft u trouwens niet te wachten tot onze mobiele netwerkoperatoren hun netwerken hebben uitgebouwd. Als er spectrum beschikbaar is, kunt u nu al aan de slag.

Er komen binnenkort ongetwijfeld nog meer voorbeelden van hoe 5G innovatief is ingezet. Maar waarom wachten tot anderen innoveren en hopen dat u dat kunt kopiëren? Dat is een riskante strategie. Er is een enorm voordeel te behalen door nu privé 5G en edge computing te omarmen. Hoog tijd dus om die leveranciers van privé 5G-oplossingen aan tafel te vragen en hen te laten tonen hoe die technologie u kan helpen. Kunnen ze niet meteen tientallen relevante toepassingsvoorbeelden geven? Dan is het tijd om te zoeken naar een partner die dat wél kan.


Dit artikel werd geschreven door onze partner. De redactie van TechPulse Business is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here