De vijfde coronagolf komt aan land en thuiswerken is opnieuw het devies. Thuiswerken heeft zeker voordelen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Denk maar aan videogesprekken die een ongewenste inkijk bieden in je woonkamer of neus. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om de kwaliteit van een videogesprek te verbeteren. Alles begint bij een goede camerapositionering, een geschikte setting en een uitstekende belichting. We leggen het voor je uit.

Een goede belichting voor een videogesprek

Uiteraard verschilt het een en ander per laptop, maar over het algemeen is de camera niet van zo’n kwaliteit dat het overweg kan met felle contrasten of lichtarme situaties. Daarom zal je vooral zelf voor een goede belichting moeten zorgen. Dat doe je in de eerste plaats door ervoor te zorgen dat je gezicht belicht wordt, waarbij het licht niet in de camera schijnt. Een spotje dat je van bovenaf in jouw richting kan draaien, is bijvoorbeeld een goed idee. Je zit ook beter even met je gezicht op het raam gericht dan met het raam achter je. Als het echt niet anders kan, kun je maar beter de jaloezieën achter je sluiten en kiezen voor kunstmatige belichting.

In het ideale geval vertrouw je niet op een inferieure webcam en kies je voor een kwaliteitsvolle webcamera met instelbare belichting. Bekijk hiervoor ons overzicht met de beste webcams voor thuiswerk.

De camera op de juiste hoogte plaatsen

Tijdens een vergadering tegen iemands voorhoofd of neusgaten aanpraten, is allesbehalve fijn. Zorg er daarom voor dat de camera zich op de ideale hoogte bevindt. Plaats je laptop eventueel even op een stapeltje boeken of maak gebruik van een verstelbare laptopstandaard. Voor losse webcams bestaan er statieven, maar uiteindelijk kunnen zelfs kookboeken of -potten hun nut bewijzen. In een ideaal geval plaats je de camera net iets boven de ooghoogte, dan kom je perfect in beeld.

Een neutrale achtergrond die niet stoort

Achtergronden kunnen storend zijn voor je gesprekspartners, terwijl heus niet iedereen een inkijkje in zijn of haar living wil geven. Zorg voor een ordelijke achtergrond en let op met spiegels, zodat je gesprekspartners niet zien dat je stiekem in je onderbroek zit. Als je geen ordelijke en neutrale achtergrond hebt, kan je gewoon een wit doek achter jou plaatsen. Dit is over het algemeen de beste keuze en leidt het minste af. Bovendien komen huisgenoten niet in beeld en scherm je je privacy goed af.

Je kan kant-en-klare achtergrondsystemen kopen, maar het zelf maken is zeker niet moeilijk. Met wit achtergrondpapier of linnen, een houten latje, nietjes en een tacker kom je al een heel eind. Je benodigdheden kan je bovendien gewoon online bestellen, bijvoorbeeld bij Mastertools. Uiteraard kan je ook kiezen voor achtergrondvervanging, maar ook dan ben je meestal gebaat bij een goede achtergrond.

Sommige videoconferentietools kunnen de achtergrond zelf veranderen, ook zonder een achtergrondscherm, maar zelden ziet het er echt goed uit. Achtergrondvervanging werkt het beste voor een groen of een blauw scherm. Als je echt een professioneel resultaat wilt, bestaan er bovendien betere oplossingen dan de achtergrondvervangingstools die bij je videoconferentieprogramma komen. Een voorbeeld daarvan is het programma OBS Studio. Houd er wel rekening mee dat ook achtergrondvervanging storend kan werken, waardoor je het maar beter neutraal kunt houden. Kies voor een rustige foto met zachte kleuren.

Omgevingsgeluid slim wegfilteren

Een tuinman die net tijdens een belangrijke online meeting de haag snoeit, een feestje bij de buren of een kat die maar niet ophoudt met mekkeren: geluid kan heel storend zijn. Als het niet voor jezelf is, is het wel voor je gesprekspartners. Een goede headset is daarom heel belangrijk. Een headset verbetert de geluidskwaliteit en de microfoon filtert het omgevingsgeluid goed weg. Onder meer Logitech maakt heel goede headsets, maar hetzelfde kunnen we ook zeggen over onder meer Jabra, HP, Epos en Trust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here