Partnerinfo

Wi-Fi 6E: de volgende generatie van connectiviteit

De COVID-19-pandemie en de shift naar het hybride werken hebben connectiviteit bovenaan op de bedrijfsagenda geplaatst. De oplossing: Wi-FI 6E.

Sinds 1 januari 2021 heeft 59,5% van de wereldbevolking toegang tot een internetverbinding. In België kan, volgens cijfers van de federale overheid uit 2019, bijna 90% van de huishoudens op het internet surfen. De pandemie heeft de digitale transformatie in alle sectoren versneld. Daarbij zijn ook veel nieuwe uitdagingen ontstaan die nog moeten worden aangepakt. We maken veelvuldig gebruik van videoconferenties, bedrijven zijn afhankelijker van cloud-activiteiten, en we moeten rekening houden met een toenemende dreiging van cyberaanvallen. Dit alles creëert een maalstroom van potentiële netwerkproblemen. En het antwoord zou wel eens Wi-Fi 6E kunnen zijn.

Wat is Wi-Fi 6E?

De ‘E’ in Wi-Fi 6E staat voor ‘Extended’. Vandaag gebruiken we Wi-Fi binnen twee banden: 2,4 GHz en 5 GHz. Nu Wi-Fi alomtegenwoordig is geworden, nemen ook de beperkingen van deze spectrums toe. Recente studies tonen aan dat knelpunten zich vooral voordoen in stadscentra en gebieden met een hoge bewoningsdichtheid. De 2,4 GHz-band blijkt daarbij ernstig overbelast te zijn en zelfs de 5 GHz-band begint het lastig te krijgen door het grote aantal Wi-Fi-radio’s die in een kleinere ruimte op beperkte kanalen werken. Hier kan Wi-Fi 6E ons bij gaan helpen.

Wi-Fi 6E gebruikt een derde band – 6GHz – en breidt hier dezelfde Wi-Fi 6-mogelijkheden naar uit. Dat maakt het mogelijk om met meer efficiëntie, een hogere verwerkingscapaciteit, en strengere beveiliging te werken. De uitbreiding naar deze band verdubbelt in feite de beschikbare frequentie voor apparaten en gebruikers. Wi-Fi 6E is niet de enige oplossing, want ook de uitrol van 5G biedt een antwoord op de connectiviteitsproblemen. In elk geval geeft het organisaties meer controle over hoe hun data behandeld wordt en is het tevens goedkoper. De invoering van Wi-Fi 6E zorgt voor minder belaste luchtwegen, bredere kanalen en meer connectiviteit. De oplossing garandeert zo meer succes voor bestaande parameters en katalyseert ook toekomstige innovaties.

Wereldwijde doorbraak

Intussen hebben 70 landen, goed voor een totale bevolking van 3,4 miljard mensen, de regels rond 6 GHz goedgekeurd, of ze zijn er in elk geval mee bezig. Naar verwachting zullen in 2022 meer dan 350 miljoen Wi-Fi 6E-apparaten worden verkocht. De oplossing wint dus duidelijk aan momentum.

De adoptiesnelheid is natuurlijk ook het gevolg van de situatie waarin we ons bevinden. De digitale transformatie treft alle sectoren, zonder uitzondering, en de overstap naar de cloud is in een stroomversnelling geraakt. De markt voor cloud computing zal naar verwachting groeien van 371,4 miljard dollar in 2020 tot 832,1 miljard in 2025. Daarnaast zien we ook een opmerkelijke groei van de IoT-markt, die tegen 2025 mogelijk 1,6 biljoen dollar zal bedragen. Naarmate steeds meer apparaten connectiviteit en interactie vragen, zullen netwerken meer belast worden dan ooit tevoren.

De weg vrijmaken voor bestaande en toekomstige use-cases

Terwijl Wi-Fi 6E oplossingen biedt voor de steeds grotere netwerkproblemen, moet de extra band de druk verlichten en niet gewoon het volgende overbelaste en verstopte netwerk worden. Met dit in het achterhoofd zijn hier enkele zeer specifieke use-cases waarvoor Wi-Fi 6E het meest geschikt is:

  • AR & VR: Wi-Fi 6E is niet alleen een oplossing voor netwerkbelasting, het komt ook van pas voor toepassingen met augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Om het volledige potentieel hiervan te benutten, zijn multi-gigabytesnelheden nodig. Behalve in markten zoals gaming beginnen deze twee immersieve technologieën ook hun plaats te veroveren in de activiteiten van organisaties zoals retail en marketing.
  • Healthcare: de aanhoudende pandemie heeft de gezondheidszorg een echte boost in de richting van een digitale toekomst gegeven. Met Wi-Fi 6E kunnen kritieke diensten en applicaties altijd functioneren zonder latentieproblemen. De extra band maakt mobiliteit mogelijk in een dicht gebied en helpt daarnaast ook bij data-intensieve diensten en geneeskunde op afstand – volgens onderzoek van McKinsey is dit met 38% gestegen in vergelijking met het niveau van voor de pandemie.
  • Hoger onderwijs: als dichtbevolkte woongebieden al een aanzienlijke belasting vormen voor netwerken, dan zijn de campussen in het hoger onderwijs een nog grotere uitdaging. Het epicentrum van het probleem zit in de huisvesting van studenten, waarbij apparaten meer bandbreedte per vierkante meter vragen dan in zowat iedere andere sector. Instellingen leggen intussen meer en meer de nadruk op virtueel onderwijs, terwijl klaslokalen en leerervaringen digitaliseren. Wi-Fi 6E heeft zo potentieel om een diepere en meer inclusieve leerervaring mogelijk te maken.
wifi 6

6 stappen naar 6E

De wereld maakt zich klaar voor Wi-Fi 6E en bedrijfsleiders moeten nagaan hoe deze extra netwerkcapaciteit hun eigen digitale transformatie kan ondersteunen. We overlopen zes belangrijke strategieën om het maximum uit Wi-Fi 6E te halen en toekomstgericht te kunnen investeren.

  1. Security op de eerste plaats: door de snelle overgang naar de cloud zijn er hiaten in onze cyberbeveiliging ontstaan. Cybercriminelen maken hier graag misbruik van en volgens Bloomberg zijn cyberaanvallen zelfs een even grote zorg geworden als besmettelijke ziekten. Door de invoering van Wi-Fi 6E zijn organisaties verplicht om WPA3 te gebruiken, en dat is de sterkste beschikbare beveiliging voor Wi-Fi.
  2. Maximaliseer tri-band dekking: bij de invoering van Wi-Fi 6E mogen we niet vergeten dat ook de andere bestaande frequentiebanden nog steeds nodig zullen zijn en dat deze in de nabije toekomst overbelast zullen blijven. Om optimaal te profiteren en de connectiviteit te maximaliseren, moeten organisaties hun activiteiten absoluut spreiden over de breedte van de 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-banden.
  3. Maak gebruik van geavanceerde analytics en AIOps voor een betere gebruikservaring: net zoals bij connectiviteit nemen ook problemen rond beheer en het oplossen van problemen toe. Door Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) in te zetten, versterkt AIOps de klassieke netwerkmonitoring met het automatisch identificeren van problemen met het netwerk, de security of de prestaties. Dit stelt organisaties in staat om proactief op te treden en problemen aan te pakken voor ze de bedrijfsprocessen en de ervaring van de eindgebruiker kunnen beïnvloeden.
  4. Zelfevaluatie is cruciaal: organisaties moeten evalueren hoe Wi-Fi 6E kan worden ingezet, hoeveel client-apparaten ervan kunnen profiteren, hoe het kan bestaan binnen het huidige spectrum van activiteiten, en of er upgrades nodig zijn. Belangrijk voor elke organisatie is de uplink-snelheid van Access Point naar switch. Wi-Fi 6E zal een echte multi-gigabyte verwerkingscapaciteit leveren, waardoor multi-gigabyte uplink-technologieën zoals de IEEE 802.3bz-standaard moeten worden overwogen als onderdeel van iedere upgrade.
  5. Controleer op certificaten en normen: bij het kiezen van een technologieleverancier die Wi-Fi 6E kan implementeren, is het van vitaal belang om na te gaan of ze naast een track record van bewezen innovatie ook een verbintenis hebben met de hoogste industrienormen. De Wi-Fi Alliance heeft een reeks standaarden ontwikkeld die kwaliteit en betrouwbaarheid van nieuwe draadloze technologieën op de eerste plaats zetten.
  6. Test uit: de proeffase is noodzakelijk bij het uitrollen van nieuwe infrastructuur. Het is het uitgelezen moment om te testen, problemen te identificeren en jezelf beter voor te bereiden op een bredere implementatie. Een goed uitgevoerde pilot kan resultaten opleveren en het risico op negatieve gevolgen verderop in de keten verkleinen.

Een blik op de toekomst

Als de overbelasting van de Wi-Fi-netwerken toeneemt, neemt de gebruikerservaring af. En zelfs als de wereld langzaam terug normaliseert, is het niet zeker hoe die wereld eruit zal zien. Wat we wel zeker weten, is dat de uitgerolde digitale transformatie zal blijven bestaan. We zullen sterk afhankelijk blijven van de connecties die zich tijdens de pandemie hebben gevormd, zowel thuis als op school, op kantoor of in openbare ruimtes.

Organisaties kennen inmiddels de voordelen van deze connectiviteit, zoals meer efficiëntie en meer verfijnde implementatie van data. Als we even vooruitblikken, dan zien we dat Wi-Fi 6E nog meer mogelijkheden zal bieden om bedrijven te transformeren en eindgebruikers aantrekkelijke ervaringen te bezorgen. De keuze ligt dus voor de hand.


Dit artikel werd geschreven door Dobias Van Ingen, EMEA CTO & Senior SE Director bij Aruba. De redactie van TechPulse Business is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business