Organisaties blijven verder digitaliseren en creëren en verwerken steeds meer digitale data.

Advertentie

Het komt er dan op aan om hun datacenter verstandig te laten meegroeien. Meer data en meer rekenkracht betekent ook meer racks en een grotere vraag naar stroom en koeling. Vaak vergeten organisaties echter om tegelijk ook de monitoring-software te optimaliseren. Meer hardware vergroot niet alleen de kans op incidenten, maar ook de impact van downtime. Monitoring verdient dan ook een hogere plek op de prioriteitenlijst naarmate het datacenter intenser wordt ingezet. 

Zelfs kleine en middelgrote ondernemingen wagen zich in de datacenter business. Van ziekenhuis tot fabriek en van financiële instelling tot hogeschool, alles en iedereen omarmt ‘edge computing’ en ziet zich genoodzaakt de capaciteit van het datacenter uit te breiden. Ziekenhuizen hebben hun activiteiten flink moeten opschalen; fabrieken baseren zich  steeds op de realtime analyse van videobeelden om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te waarborgen; financiële instellingen zien het digitale handelsverkeer groeien; en het onderwijs ziet het online lesgeven uitgroeien tot een vast onderdeel in het totale onderwijsaanbod.  

Logisch dus dat organisaties zoeken naar mogelijkheden om hun datacentercapaciteit te verbeteren. Of dit nu gaat om een wandkast met netwerkapparatuur, een modulair datacenter in een container of een onbeheerd, volledig geautomatiseerd datacenter dat rekenkracht levert tot in de verste uithoeken. 

Incidenten vroegtijdig opmerken 

Het gevolg is dat je als datacenter of facility manager meer apparatuur inkoopt dan ooit tevoren. Denk aan noodstroomvoorzieningen (UPS), oplossingen voor koeling en  warmtebeheer, behuizing en fysieke beveiligingselementen. Het datacenter wordt omvangrijker en belangrijker. En toch  blijkt in de praktijk dat investeringen in verbeterde beheer- en monitoring software geen gelijke tred houden. Of je nu een datacenter on site hebt of op afstand, je moet de status van alle apparatuur en systemen realtime kunnen monitoren. Je moet incidenten en calamiteiten vroegtijdig kunnen opmerken zodat er geen blijvende schade ontstaat aan het datacenter en de business niet in gevaar komt. Kortom: je moet overal en altijd je datacenteractiviteiten kunnen controleren en beheren, met oog voor de prestaties van ieder afzonderlijk element. Zo kun je bij problemen snel en precies vaststellen waar je moet ingrijpen.

Compleet overzicht over de prestaties in het datacenter 

Hiervoor heb je als beheerder webgebaseerde monitoring-oplossing nodig, zoals VertivTM Environet AlertTM, die een totaal inzicht biedt in de datacenteractiviteit. Zo kun je uptime en prestaties optimaliseren en problemen proactief signaleren, om schade en downtime te voorkomen. VertivTM Environet AlertTM kan de apparatuur van elke mogelijke leverancier integreren in de monitoring-omgeving. Zo voorkom je dat je voor ieder element, van koeling tot elektriciteit, een aparte monitoring tool hebt. En je vermijdt dat je engineers veel tijd verliezen met het controleren van elk stukje hardware om een statusrapport te kunnen opstellen. Dit soort activiteit moet je kunnen automatiseren, tot en met het samenstellen van een compleet overzicht van de prestaties van alle datacenterelementen.  

Een belangrijke rol in dit geautomatiseerde systeem van VertivTM Environet AlertTM is weggelegd voor de zogeheten ‘alerts’. Je krijgt als beheerder automatisch een waarschuwing als apparatuur een bepaalde grens overschrijdt, zodat je snel en tijdig kunt ingrijpen. Je kunt hierbij een soort escalatieladder opstellen, zodat eventueel onverwerkte alerts alsnog tijdig worden aangepakt.

Monitoring draagt bij aan business continuity 

Goede monitoring in het datacenter kan je ook helpen om de benodigde capaciteit te bepalen. Je krijgt meteen een antwoord op de vraag of het datacenter de strenge eisen van de business aankan en of er voldoende fysieke ruimte is om nieuwe devices bij te plaatsen. En wanneer de conclusie is dat die ruimte er niet is, kun je een gefundeerd verzoek voor extra investeringen bij het management neerleggen. Ook zo draagt monitoring bij aan business continuity. 

De boodschap is helder: wanneer je extra apparatuur toevoegt aan je datacenter of een compleet nieuw datacenter installeert, wacht dan niet tot het eerste incident om erachter te komen hoe belangrijk goede monitoring is. Een monitoring-oplossing is vrij snel te implementeren. Medewerkers kunnen er snel mee aan de slag, ook vanwege de gebruiksvriendelijke interface. Zo heb je als beheerder het vertrouwen dat je grip hebt op alle datacenterelementen en als organisatie weet je dat de business continuity optimaal gewaarborgd is. 

Door Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here