kantoor van de toekomst

Op amper een jaar tijd is onze visie op werken volledig veranderd. In het kantoor van de toekomst staat de werknemer meer centraal.

Advertentie

Onze maatschappij is in volle transformatie. Door de coronapandemie moesten veel bedrijven van slag op slinger een volledige nieuwe manier van werken installeren om de bedrijfscontinuïteit te kunnen blijven garanderen. Een shift die ook wel noodzakelijk was, want al voor de start van de pandemie begon het traditionele systeem barsten te vertonen. Stress, burn-outs, files, … Er was dringend nood aan een nieuwe visie op werken. Tijdens de lockdown leerden we de vele troeven van thuiswerken ontdekken, maar kwamen we ook tot de conclusie dat full-time thuiswerken geen optimale situatie is.

Hoe moet het vanaf hier verder? De toekomst van werken is een hybride systeem waarbij we zullen afwisselen tussen werken vanop afstand en werken vanop kantoor. In deze context zal het kantoor meer als een ontmoetingsplek dienen om met elkaar te connecteren, communiceren en co-creëren. Het installeren van een nieuwe werkcultuur gebeurt niet van de ene op de andere dag. Bedrijven zullen zich moeten reorganiseren. Kantoorruimtes worden anders ingericht, maar er zal ook een nieuwe cultuur heersen die de werknemer centraal stelt waar die zich ook bevindt. In het Office of the Future-verhaal beschrijft HP haar droombeeld van het kantoor van de toekomst.

Vijf pijlers voor hybride werken

Dat kantoor van de toekomst is gebouwd op vijf pijlers die fundamenteel zijn om hybride werken succesvol te installeren in de organisatie. In functie van deze vijf pijlers moeten organisaties ook de juiste technologische keuzes maken.

1. Persoonlijk: de werknemer staat centraal

In het hybride kantoor werken we niet allemaal meer op dezelfde manier. Werknemers verlangen meer flexibiliteit. De keuze van materiaal dat de werkgever ter beschikking stelt wordt dan ook steeds crucialer. Elke werknemer hetzelfde device geven is inmiddels een achterhaalde filosofie. Toestellen moeten niet enkel functioneel, maar ook mobiel en persoonlijk zijn. Het materiaal moet de werknemer in staat stellen in elke omgeving optimale prestaties te leveren.

2. Verbonden: samen kunnen we meer

Samenwerken staat centraal in het kantoor van de toekomst. Niet meer volgens een hiërarchische structuur op basis van functies, maar in projectgerichte ad-hoc teams die verschillende skills combineren. Technologie moet samenwerking ondersteunen en eenvoudiger maken. Zorg ervoor dat je werknemers zowel thuis als op kantoor toegang hebben tot het beste materiaal.

verbonden
Building a strong team, Wooden blocks with people icon on pink background, Human resources and management concept.

3. Veilig: zet in op veiligheid

De shift naar hybride werken zal ook gepaard gaan met een nieuwe aanpak voor cybersecurity. Elk apparaat dat aangesloten is op of toegang heeft tot je IT-systemen moet optimaal beveiligd zijn. Cybercriminelen richten zich op de zwakste schakel van je netwerk, of die zich nu thuis of op kantoor bevindt. Zonder een grondig cybersecurityplan is het kantoor van de toekomst nu al ten dode opgeschreven.

4. Innovatief: vernieuwing zit in de lift

Technologische innovatie zit niet stil en gaat door de coronapandemie ook alleen maar sneller. Technologieën zoals machine learning, big data, artifical intelligence, virtual reality en 3D-printing staan klaar om hun plek te veroveren in het kantoor van de toekomst. Bewaar een innovatieve geest en durf experimenten opzetten met deze nieuwe technologieën. Ze zullen je waardevolle inzichten opleveren om je bedrijfsprocessen te optimaliseren en je werknemers te ontlasten van routinetaken.

5. Verantwoordelijk: Samen sterk voor een gezondere wereld

Innovatie is ook alleen maar zinvol als het bijdraagt tot een betere wereld. We hebben een unieke kans gekregen om de belangen van onze organisatie te heroriënteren richting maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gebruik technologie om je maatschappelijke engagement te dienen en een duurzame toekomst voor je organisatie en de maatschappij te verzekeren.

Wil je meer ontdekken over de toekomst van werken? Neem dan een bezoekje aan HP’s Office of the Future.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

4 tips om een zonnige werkdag door te komen

Met het mooie zomerweer kan een werkdag thuis & binnen wel eens een stukje moeilijker worden. Met deze 4 tips van HP kom je er doorheen.

1 REACTIE

  1. Ik denk dat we allemaal veel lockdown-tijd hebben gehad om te begrijpen dat kantoorwerk anders kan zijn. U benadrukte dat de medewerker centraal staat, een van de meest cruciale punten voor de functionaliteit van het kantoor.
    Vriendelijke groeten,
    Lorenz

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here