5G: sneller, krachtiger, betrouwbaarder en … gulziger

Iedereen is het erover eens: 5G is een zegen voor de digitale transformatie. Het is spectaculair veel sneller, biedt meer bandbreedte, voor oneindig veel smart devices, en is betrouwbaarder dan ooit.

Alleen dreigt 5G wel te leiden tot een veel hogere stroomfactuur. Hoe kunnen we dit vermijden?  

Laten we beginnen met het goede nieuws: er zal heus wel een oplossing gevonden worden. De voordelen van 5G zijn immers zo groot dat telco’s en content service providers er alles aan zullen doen om dat stroomverbruik onder controle te krijgen. Terwijl de eerste 5G-netwerken over de hele wereld worden uitgerold, zien we nu al de eerste toepassingen die volop gebruik maken van de grotere bandbreedte en hogere snelheden van 5G: high-definition video, online gaming met zeer weinig vertraging, geavanceerde oplossingen voor zorg op afstand … In de strijd van de operators om de 5G-markt te veroveren zijn beschikbaarheid en veiligheid van het grootste belang. En dat betekent dus dat ook zij die onvermijdelijke pieken in het energieverbruik moeten kunnen opvangen. 

Ecologische voetafdruk 

STL Partners en Vertiv hebben een onderzoek verricht naar de uitdagingen rond het hoge energieverbruik bij 5G, met een bevraging van 500 bedrijven wereldwijd. Zij verwachten dat het wereldwijde 5G-verkeer 3G en 4G zal inhalen vanaf 2025.  

Dat betekent dat operators – en eigenlijk ook hun afnemers – nu al werk moeten maken van duurzaamheid in hun 5G-strategie. 40 procent van de onderzochte bedrijven gaf aan dat energie-efficiëntie de eerste of tweede prioriteit zou moeten zijn voor telecomoperators bij het implementeren van 5G-netwerken. Om 5G betaalbaar te houden, uiteraard, maar ook om die 100% beschikbaarheid te kunnen garanderen in hun bedrijfsmodellen.  

Tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk op het bedrijfsleven toe om hun ecologische voetafdruk terug te dringen en steeds duurzamer te worden. Met andere woorden: de samenleving zal het niet accepteren dat organisaties zomaar ongebreideld 5G uitrollen, zonder hier ook een concrete ambitie rond duurzaamheid aan te koppelen. 

Energiebeheer cruciaal 

Het rapport van STL Partners en Vertiv – Waarom energiebeheer cruciaal is voor 5G-succes – toont dat verbeteringen van de netwerkefficiëntie en ‘best practices’ erg belangrijk zijn. Maar dit is slechts een deel van de oplossing. Deze inspanningen moeten gepaard gaan met een meer holistische, maatschappelijke benadering om het energieverbruik en de uitstoot terug te dringen. Hierbij hoort ook een verschuiving naar het gebruik van duurzame energiebronnen. Aanbieders van 5G moeten er mee voor instaan dat hun grootverbruikers ook energie-efficiënte maatregelen nemen in en rond hun datacenters. 

Best practices 

We hebben verschillende ‘best practices’ geïdentificeerd waarmee organisaties de stijging van het energieverbruik door 5G kunnen beperken. Deze kunnen we in vijf categorieën onderverdelen: 

  1. Netwerktechnologie: Implementeer en beheer hardware en software die ontworpen zijn met het oog op efficiëntie. Dankzij ‘machine learning’ en ‘artificial intelligence’ kan men bijvoorbeeld het gedrag en de pieken van bepaalde vormen van netwerkverkeer voorspellen. Op basis hiervan kan men dan geheel automatisch netwerkcomponenten in een slaapstand zetten, met een aanzienlijke besparing op het stroomverbruik als gevolg. 
     
  1. Faciliteiteninfrastructuur: Vervang bijvoorbeeld dieselgeneratoren en doe er alles aan om het datacenter uit te rusten met hoogwaardige stroomvoorziening en slimme ventilatie- en koelingsystemen. 
     
  1. Infrastructuurmanagement: Implementeer de juiste hardware en software om het netwerk beter te kunnen meten, bewaken, beheren en verbeteren. Idealiter op afstand, zodat het mogelijk wordt handmatige netwerktaken te automatiseren. 
     
  1. Organisatie en evaluatie: Hou steeds een holistische, volledige levenscyclus voor ogen van kosten en investeringen in het netwerk. Zo voorkom je dat kortetermijndenken de overhand krijgt en er toch gekozen wordt om snelle kostenbesparingen te realiseren die ten koste gaan van de duurzaamheidsagenda voor de lange termijn. 
     
  1. Samenwerken met anderen: Omarm innovatieve en niet-traditionele commerciële modellen, standaarden en samenwerking. Ga in overleg met energieleveranciers over slimme oplossingen en bekijk energieverbruik als onderdeel van een compleet ecosysteem. 

Deze ‘best practices’ zijn in de eerste plaats bestemd voor grotere telco’s. Zij zullen als wegbereider moeten fungeren van een bredere beweging, die uiteindelijk ook afzonderlijke organisaties met private datacenters aanzet tot het nemen van maatregelen. En om ook met goed nieuws te eindigen: nu 5G nog in de opstartfase zit, heb je nog ruim tijd om je voor te bereiden en de juiste maatregelen te nemen. 

Geschreven door  Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business